Maşină de epocă unică în ţară

Data actualizării: Data publicării:
masina

O maşină unică în România, o bijuterie pe patru roţi veche de aproape 100 de ani, este ţinută într-o magazie a unui muzeu din Tecuci. Din când în când, automobilul este expus publicului. Maşina a fost construită la o fabrică de avioane din Germania.

Automobilul are coroserie din lemn, este decapotabil, are 14 cai putere şi poate atinge cel mult 50 de kilometri pe oră.

Iniţial au fost şase sau şapte exemplare. Două au ajuns în România, dintre care una la Tecuci. Cu siguranţă, în România nu mai există cel de-al doilea exemplar al acestei maşini.”

Mașina a fost cumparătă de un bogataș în 1932 cu 16.500 de lei și un vagon de lemne. A fost donată muzeului din Tecuci în 1986, iar doi ani mai târziu automobilul a ajuns la Întreprinderea de Reparații Auto. În 2005, mașina a apărut în filmul "Restul e tăcere", în regia lui Nae Caranfil.

„Comeagă, care fost producătorul, avea nevoie de nişte maşini de epocă pentru perioada anilor '30 şi a apelat la mine şi eu cunoscând maşina în Tecuci, i-am spus: uite avem o maşină aici, eu am văzut-o,” povestește Gabriel Jelea, inginer specialist și şoferul maşinii în film.

După filmări, automobilul a revenit la Muzeul de Istorie din Tecuci. Este ținut într-o magazie a instituției și foarte rar este expus publicului.

„Pe perioada de vară, atunci când condiţiile atmosferice sunt favorabile, o expunem în curtea muzeului, o aducem înapoi în acest garaj improvizat, dar în care ea este protejată totuşi şi o scoatem doar la ocazii deosebite,” spune Viorel Burlacu, directorul muzeului Teodor Cincu.

Muzeografii nu ştiu cât ar putea valora un astfel de automobil. În lume mai există o singură maşină Ego din 1924 care se află la Muzeul Tehnicii din Berlin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri