Calamarul, de ajutor în depistarea parodontozei

Data publicării:
Exotic Foods Of The Singapore Wet Market
Foto: Guliver/Getty Images

Afecţiunile gingivale ar putea fi descoperite mai uşor cu... cerneală de calmar. Cercetătorii vor începe curând testele pe oameni, dar trebuie întâi să modifice compoziţia, pentru că are un gust prea amar şi prea sărat.

Când ţesutul gingival se retrage, se formează mici spaţii, buzunare în care pot intra bacterii şi care, în timp, pot duce chiar la pierderea dinţilor. Diagnosticarea este o procedură îndelungată şi dureroasă, pentru că fiecare dinte trebuie examinat cu o sondă parodontală.

Dar cercetătorii Universităţii California din San Diego spun că au găsit o soluţie mai eficientă: cerneala de calmar. Ei propun ca pacienţii să-şi clătească gura cu un amestec special din cerneală de calmar, apă şi amidon de porumb, care va intra în buzunarele create în gingie. Apoi, stomatologii trebuie doar să aplice o sursă de lumină, care va încălzi şi va extinde nanoparticulele de melanină din cerneală şi va face zgomot. Soluţia se elimină uşor, cu un simplu periaj.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți în fiecare vineri, de la ora 19:00, pe Digi World, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri