Dulciurile care nu îngrașă, mai aproape de realitate

Data actualizării: Data publicării:
Kraft Agree A Takeover Deal For Cadburys
BRISTOL, ENGLAND - JANUARY 19: In this photograph illustration a bar of Cadbury's Dairy Milk chocolate is broken in half on January 19, 2010 in Bristol, England. The US food giant Kraft has today agreed a takeover of Dairy Milk maker Cadbury in a deal worth 11 billion GBP, however many Cadbury workers remained concerned over the longterm future of their jobs. (Photo by Matt Cardy/Getty Images)

În condițiile în care tot mai multe guverne ameninţă să introducă taxe pe produsele nesănătoase, Nestle a găsit o metodă de a scădea conţinutul de zahăr din ciocolată cu 40% fără a-i schimba gustul. Compania a promis că va începe s-o folosească la scară industrială în 2018. Cercetări similare se fac şi în laboratoarele Pepsi şi Mondelez (compania care produce biscuiții Oreo), unde se încearcă renunţarea la zahăr, la sare şi grăsimi.

Nestle spune că a reușit să reducă zahărul din ciocolată cu 40% fără a-i schimba gustul prin păcălirea papilelor gustative. Cercetătorii săi au modificat structura zahărului în aşa fel încât să se dizolve mai rapid - dulceaţa astfel poate fi mai intensă la o cantitate mai mică. Au reuşit această performanţă imitând felul în care zahărul este distribuit în mâncarea naturală - complet neomogen - însă nu au oferit mai multe detalii fiindcă procedura nu a fost încă patentată.

De asemenea, Mondelez şi Pepsi au anunţat şi ei că vor aduce pe piaţă produse cu mai puţin zahăr, iar marile institute de cercetare alimentară încearcă de ani buni să micşoreze cristalele de zahăr fără a schimba textura dulciurilor şi, mai ales, fără a creşte costurile de producţie.

În momentul de faţă ciocolata cu lapte tipică are aproximativ 50% zahăr, iar ciocolată albă atinge cu uşurinţă 60%.

Nestle a început să scoată încetul cu încetul zahărul din produse începând din 2007 și în urmă cu şase ani Pepsi a anunţat că a reuşit să dezvolte o moleculă de sare care conţine mai puţin sodiu dar are acelaşi gust. Succesul poate aduce un avantaj competitiv uriaş şi poate chiar garanta rămânerea pe piaţă în viitor.

Nu doar că ong-urile şi consumatorii fac presiuni pentru reducerea cantităţilor de zahăr, sare şi grăsimi, dar guvernele ameninţă cu taxe usturătoare şi unele au trecut deja la fapte.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a calculat că o creştere cu 20% a preţului la băuturi dulci ar scădea consumul cu tot atât. Există însă şi foarte mulţi sceptici - Danemarca a avut taxă pe băuturi zaharoase şi pe alimente grase încă din anii '30 şi recent le-a eliminat pe ambele fiindcă s-au dovedit ineficiente. Chiar şi aşa, Marea Britanie, Irlanda şi multe state americane cochetează cu ideea de a introduce astfel de taxe, care ar putea forţa schimbări mari în industria dulciurilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri