Microorganisme vechi de 60.000 de ani, descoperite în Mexic

Data publicării:
grote mexic

Oamenii de știință de la NASA au descoperit microorganisme vii în stare latentă prinse în interiorul unor cristale timp de 60.000 de ani în grotele de la Naica, din statul mexican Chihuahua, relatează AFP.

grote mexic

Acești stranii microbi vechi par să fi evoluat pentru a supraviețui hrănindu-se cu sulfiți, oxid de mangan sau oxid de cupru, a explicat Penelope Boston, din cadrul Institutului de Astrobiologie al NASA, într-o prezentare din acest weekend la conferința Asociației americane pentru progresul științei (AAAS) de la Boston, potrivit Agerpres.

Această descoperire suscită speranțe de a descoperi organisme capabile să supraviețuiască în medii extreme pe alte planete, potrivit oamenilor de știință.

Cercetătoarea americană a precizat că au fost descoperite circa 100 de microorganisme diferite, majoritatea bacterii care au fost prinse în aceste cristale pentru perioade care oscilează de la 10.000 la 60.000 de ani. Dintre aceste specii, 90% nu au fost văzute niciodată înainte pe Terra.

Acest sistem de grote — o mină abandonată de plumb și zinc de 800 de metri adâncime — se situează deasupra unui mare buzunar de magmă vulcanică. Aici atmosfera este una foarte umedă, cu o temperatură ambiantă de 40 de grade Celsius în medie, ceea ce i-a făcut pe astrobiologi să numească acest loc „infernul”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Descoperirea — care nu făcut până acum obiectul unui articol într-o mare revistă științifică pentru că rezultatele nu au fost încă coroborate — face să se creadă că organisme extraterestre periculoase ar putea ajunge în viitor pe Terra pe navele spațiale care se întorc de pe o altă planetă sau lună din sistemul nostru solar.

Aceste microorganisme care au supraviețuit în condiții extreme nu sunt cele mai vechi descoperite până acum.

Diferite grupuri de oameni de știință au publicat în urmă cu câțiva ani studii privind descoperirea unor microbi încă în viață care ar putea avea 500.000 de ani și care sunt prinși în gheață sau sare, notează AFP.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri