Un român lucrează la trenul viitorului

Data actualizării: Data publicării:
tren

Trenul viitorului înaintează cu viteză spre prezent şi asta datorită unui tânăr român. Denis Tudor a lucrat în ultimul an în Sillicon Valley, dar şi în România, online, alături de o echipă cu oameni din toate colţurile lumii. Împreună au creat prototipul unui tren care ar urma să meargă într-un tub vidat, în numai jumătate de oră, de la Los Angeles în San Francisco. Adică 700 de kilometri. Cu ideile lor l-au impresionat pe faimosul antreprenor Elon Musk, cel care le-a dat premiul pentru invovaţie la competiţia americană Hyperloop.

Se ia un vis care pare imposibil: un mod de transport revoluţionar. Se amestecă un tânăr român într-o echipă cu specialişti din toată lumea şi se construieşte un prototip. Levitaţie, propulsie, viteză. Se presară multe greşeli, corecţii, teste, nopţi nedormite şi aşa se coace inovaţia. Trenul viitorului este mai aproape ca niciodată de prezent. Intrăm în spaţiul virtual să vedem cum poate să arate Hyperloop.

Denis Tudor: „Este vorba despre o capsulă ce va fi într-un tub vidat. Avantajul acestei capsule va fi viteza, dar şi energia, un consum foarte redus.”

La numai 23 de ani, Denis Tudor l-a impresionat pe faimosul antreprenor Elon Musk. Prins în trafic, directorul SpaceX şi-a imaginat acum doi ani un tren care să meargă din Los Angeles în San Francisco într-o jumătate de oră.

Adica 700 de kilometri parcurşi cu viteza sunetului. A făcut concurs pentru această idee şi au participat aproape două mii de echipe din toată lumea. Doar şase au câştigat premii, iar cel pentru inovaţie a fost câştigat de RLoop, echipa din care a făcut parte Denis.

Elon Musk, antreprenor: „Concursul a vrut să încurajeze inovaţia şi tehnologia transportului. Să entuziasmeze oamenii în legătură cu noi modalităţi de transport, poate complet diferite faţă de ceea ce vedem astăzi.”

RLoop este singura echipă nonuniversitară cu peste 40 de oameni care provin din 14 ţări. Datorită muncii lor, Elon Musk a putut să îşi vadă visul cu ochii, vis creat printre alţii şi de românul nostru Denis Tudor..

Denis Tudor: „A fost foarte impresionat de faptul că am reuşit să ne unim din toată lumea şi să facem fizic capsula. În plus, a fost foarte impresionat că am reuşit să păstrăm presiunea în vid. Am fost singura echipă care am reuşit să facem asta şi probabil de aici vine şi premiul pentru inovaţie.”

RLoop a fost şi singura echipă care a reuşit să construiască un prototip care, dacă ar fi mărit de trei-patru ori, chiar ar putea să transporte călători. Conform planurilor, Hyperloop ar urma să fie construit în următorii zece ani, iar românul are şansa să scrie istorie, mai ales că managerul de proiect recunoaşte că a avut un rol foarte important.

Brent, manager de proiect: „Denis este campionul proiectului! A dezvoltat codul necesar ca să se controleze singură capsula, să poată citi datele primite de la senzori, care să fie transmise apoi motoarelor cu levitaţie magnetică.”

În ultimul an, Denis a lucrat din România, online, şi s-a întâlnit cu ceilalţi membri ai echipei doar de două ori în Sillicon Valley. Deplasările şi costurile proiectului au fost suportate de sponsori din România și din străinătate.

„Mereu am crezut că atunci când avansezi şi împingi lumea puţin e mult mai important decât să ai nişte bani”, spune Denis Tudor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri