Mate 9, unul dintre cele mai scumpe telefoane de la Huawei. Primele impresii

Data publicării:
huawei-mate-9-1

Piaţa smartphone-urilor a făcut cunoştinţă cu multe nume noi în ultimii ani, companii asiatice care au urcat rapid în topul celor mai mari producători de telefoane mobile. În timp ce liderii de piaţă pe acest segment rămân Samsung şi Apple, ambele companii sunt în scădere de la an la an, în timp ce companii precum Huawei, Lenovo, Xiaomi sau Oppo înregistrează creşteri de peste 20 de procente în fiecare an. Compania chinezească Huawei şi-a făcut un nume pe piaţa de smartphone-uri oferind device-uri performanţe la preţuri accesibile. Urmăriți mai jos primele impresii despre unul dintre flagship-urile companiei pentru 2017: Huawei Mate 9.

Huawei Mate 9 este un phablet de cursa lungă, cu o cameră foto impresionantă, un procesor performant şi o viaţă a bateriei greu de depăşit. În acelaşi timp, noul terminal este unul dintre cele mai scumpe modele lansate de chinezi până acum, aşadar se lupta cot la cot cu oferta Samsung şi Apple.

Dacă este să comparăm noul Mate 9 cu modele oferite de competitorii săi, terminalul este similar unui Note 7, minus partea cu exploziile, datorită dimensiunii display-ului şi a chipset-ului extrem de performant. În acelaşi timp, Mate 9 ţinteşte către alura prietenoasă şi user friendly a iPhone-ului şi oferă o camera puternică şi o viaţă a bateriei îmbunătăţită.

Mate 9 reprezintă cel mai serios efort al companiei de a ataca puternic segmentul high end al pieței europene şi din Statele Unite în speranţa că va urca de pe locul trei în topul marilor producători de smartphone-uri până la finalul lui 2018. Rămâne de văzut dacă vor reuşi să îşi atingă obiectivul însă, cel puţin la o primă vedere, Mate 9 pare să fie pachetul complet.

Dacă aţi folosit vreodată un Huawei Mate 8 designul vă va părea foarte similar. Telefonul are o carcasă de tip unibody din metal şi marginile uşor curbate, ceea ce îl fac să se simtă extrem de plăcut în mână.

Dimensiunile sunt foarte apropiate de cele ale lui iPhone 7 plus, deşi ecranul este puţin mai mare pe Mate 9 deoarece marginile nu sunt la fel de late ca pe telefonul Apple.

Pe spatele device-ului se află senzorul de amprentă, exact sub camera foto cu două lentile de la Leica. Senzorul este poziţionat foarte confortabil astfel încât şi atunci când îl ţii cu o singură mâna poţi debloca rapid telefonul.

Veşti bune în cazul în care va gândeaţi că Huawei s-a hotărât să urmeze direcţia setată de Apple în privința porturilor: Mate 9 are un port jack de 3,5 mm care se află în partea de sus a telefonului, ceea ce înlesneşte ascultatul muzicii atunci când telefonul se află în buzunar.

Ecranul este extrem de frumos, are culori vii, unghiuri foarte bune de vizualizare şi o rezoluţie demnă de un telefon high end.

Totuşi, deoarece compania a decis să pună mult accentul pe faptul că Mate 9 este compatibil cu setul de realitate virtuală de la Google, Daydream VR, mulţi au fost dezamăgiţi de faptul că display-ul nu are rezoluţie QHD. Deşi pentru sarcinile de zi cu zi această diferenţa de rezoluţie este aproape insesizabilă, dacă vorbim despre aplicaţii de realitate virtuală, rezoluția QHD face diferenţa. Din acest motiv, pentru cei care îşi doresc în mod particular un telefon pe care să îl folosească în combinaţie cu headseturile de VR, Sony Xperia Z5 sau Google Pixel XL sunt probabil opţiuni mai bune.

Una dintre cele mai mari critici la adresa telefoanelor Huawei este de obicei cea legată de software. Compania a adus însă multe îmbunătăţiri cu ultimul upgrade al interfeţei Emotion UI 5. Abordarea Huawei nu este perfectă şi este greu să nu fim în continuare extrem de părtinitori când vine vorba de modificarea variantei curate de Android propuse de Google.

Totuşi, Emotion UI 5 este foarte customizabil şi există o oferta amplă de teme disponibile. Sistemul de operare este construit în jurul ultimei versiuni de Android, versiunea Nougat, ceea ce înseamnă că utilizatorii au la dispoziţie cele mai noi funcţii ale sistemului de operare al Google.

Din punctul de vedere al performanţei, Huawei Mate 9 vine cu un nou procesor care promite să facă faţă şi celor mai intense sarcini de multitasking. Noul chipset Kirin 960 are 4 GB de RAM şi, deşi ne este greu să îi credem pe cuvânt pe producători când spun că este cel mai puternic telefon din lume, vă putem spune că se comportă absolut impecabil.

Mate 9 are o memorie internă generoasă de 64 de GB şi există şi un slot Micro SD care poate extinde spaţiul de stocare cu până la 256 de GB. Este aproape imposibil să ocupaţi toată memoria telefonului, aşa că dacă vă place să faceţi multe fotografii şi clipuri video, puteţi fi foarte relaxaţi cu Mate 9.

Un alt lucru care ne-a impresionat la Mate 9 este sunetul. Cele două boxe amplasate în partea de jos a telefonului sună aproape la fel de bine ca Boom Sound-urile de pe HTC 10 şi produc un sunet puternic şi bine calibrat.

Bateria lui Mate 9 are o capaciate de 4000 de miliamperi, însă această cifră se simte extrem de bine în practică. Şi în condiţii de utilizare intensă cu WiFi-ul şi pachete de date pornite, cu streaming video şi puţin gaming, ajungeam pe la ora 2 după amiază şi încă mai aveam aproximativ 70% din baterie, ceea ce este aproape unic pe piaţa smartphone-urilor de astăzi. Telefonul se încarcă prin intermediul unui port USB-C şi include şi funcţia de încărcare rapidă.

A venit momentul să vorbim şi despre camera lui Mate 9, unitate dezvoltată în parteneriat cu prestigiosul producător german de aparate foto Leica. Senzorul color are o rezoluţie de 12 megapixeli iar cel monocrom o rezoluţie de 20 de megapixeli. Împreună ele redau o serie de imagini extrem de detaliate.

Senzorul monocrom este specializat în a captura detalii iar cel puţin în teorie, în combinaţie cu senzorul color ar trebui să obţii un rezultat foarte bine definit. Şi vestea bună este că unitatea de camera a lui Mate 9 vă va impresiona cu performanţele sale.

Deşi nu este cea mai bună opţiune de cameră de pe piaţă, unitatea lui Mate 9 poate realiza rapid imagini foarte frumoase. Telefonul Huawei nu stă grozav la departamentul focus, mai ales în condiţii de luminozitate scăzută. Iar atingerea ecranului pentru a face focus nu ajută în toate situaţiile. Totuşi, de cele mai multe ori sistemul de autofocus lucrează bine.

În plus, modul Pro permite utilizatorului să ajusteze diferiţi parametrii ai imaginii de la ISO la diafragmă ceea ce înseamnă că dacă sunteţi pasionaţi de fotografie, o să vă placă noul telefon Huawei.

Unul dintre beneficiile camerei duale este modul wide aperture. Dacă realizaţi o fotografie în acest mod veţi putea ajusta focusul ulterior în post producţie. Asta înseamnă că veţi putea foarte simplu să atingeţi un obiect din fundal sau din prim planul fotografiei mult după ce a fost făcută poza.

Camera înregistrează video 4K, full HD şi 720p şi există şi opţiunea de video slow motion.

Huawei Mate 9 are cel mai probabil tot ce v-aţi putea dori de la un smartphone. Dacă sunteţi în căutarea unui terminal mare şi puternic Mate 9 este o opțiune viabilă, chiar dacă nu primiţi un stylus la pachet. Construcţia solidă, designul elegant, procesorul impresionant, camera performantă şi viaţa generoasă a bateriei sunt doar câteva dintre avantajele lui Mate 9.

Ce-i drept, prețul pentru varianta de 64 de GB a Huawei Mate 9 este de 650 de euro, cu aproximativ 100 de euro mai puţin decât varianta de 32 de GB a lui iPhone 7 Plus, şi din punctul nostru de vedere raportul calitate preţ pentru acest device este foarte bun.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri