25 de ani de internet. Cristian Tudor Popescu: Valorile individului sunt înlocuite cu valorile masei

Data publicării:
ctp biblioteca

Jurnalistul și scriitorul Cristian Tudor Popescu a vorbit, la Digi24, despre modul în care internetul a schimbat lumea. Copiii de azi nu mai sunt educați de părinți, ci de noua tehnică de calcul, spune el.

Jurnalistul mărturisește că, atunci când internetul a început să devină cunoscut publicului larg, a făcut „una dintre cele câteva grave erori de gândire” din viața sa: a crezut că oamenii care folosesc noua tehnologie vor fi schimbați în bine.

Îmi spuneam că cineva care folosește un calculator nu poate fi rasist. Vă închipuiți că puteam să gândesc așa ceva?”, spune el.

Modul în care am fost contrazis este mai mult decât spectaculos. După cum s-a văzut, tot ce e rău în om devine și mai rău cu ajutorul noii tehnologii, este magnificat, și este adevărat că tot ce e bun poate fi ajutat să se răspândească cu ajutorul aceleiași tehnologii. Orice unealtă pe care o produce omul are două fațete”, spune Cristian Tudor Popescu.

„Ce se întâmplă acum ca fenomen global, după părerea mea, de proporții și de influență, este faptul că valorile individului sunt înlocuite cu valorile masei. În modul în care se judecă, se acționează în plan mondial. Acest www aduce niște mase virtuale cu mult mai mari decât ce se putea strânge într-o piață de-a lungul istoriei. Iată că internetul poate să fie ultima redută a libertății atunci cand celelate mijloace de comunicare sunt stăpânite de către puterea dintr-un stat totalitar, rămâne un mijloc de comunicare între cei care vor să lupte în continuare și chiar să reușească,”, spune jurnalistul.

Sau internetul poate să fie un vehicul pentru răspândirea echivalentului ciumei, iata ciuma psihică de care vorbeam, aceasta a atentatelor, a uciderii unor oameni”, adaugă el.

Generațiile de oameni de până acum au fost crescute de alți oameni. Fie am învățat de la alți oameni, fie din cărți. Acum, generațiile ultime sunt educate de către noua tehnică de calcul. Copiii de azi nu sunt copiii părinților lor, ci ai acestei mame, www”, mai spune Cristian Tudor Popescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri