Cum „se aude” vederea? Proiectul SF la care contribuie Universitatea Politehnică București

Data actualizării: Data publicării:
ureche

Un dispozitiv le permite nevăzătorilor să perceapă mediul înconjurător prin sunete și vibrații. Sound of Vision este un proiect european, la care contribuie și Universitatea Politehnică din București. Și sunt șanse ca în câțiva ani aparatul chiar să ajungă pe piață.


Alin Moldoveanu, prodecanul Facultății de Automatică și Calculatoare, UPB: „Această cască obține în permanență de câteva zeci de ori în fiecare secundă harta 3D a mediului înconjurătorInclude niște camere de adâncime: aceasta este pentru interior, asta pentru exterior, o unitate de mișcare care detectează rotațiile, accelerația. Este foarte probabil ca tot ce vedeți aici să se transforme în simpli ochelari. Partea de procesare este un mic calculator care se poate purta oriunde. Poate să identifice, de exemplu, 3-4 obiecte importante. El va auzi un sunet venind dinspre fiecare obiect, un sunet mai tare sau mai slab, în funcție de distanța până la obiect. Există și o redare haptică prin vibrații pe o centură care se poartă pe abdomen. Centura este de fapt o matrice formată din motorașe care vibrează fiecare independent și în direcția fiecărui obiect. Detectează și dacă este vorba despre scări, uși, gropi sau obstacole la înălțimea capului, pieptului, texte, semne de circulație”.

Prototipul simte obiecte aflate și la cinci metri distanță și nu trebuie manevrat. A fost deja testat pe 45 de nevăzători, cu rezultate foarte bune. Cei mai mulți au învățat să-l folosească după doar câteva ședințe de antrenament.

Ana-Karina Nazare, doctorand UPB:Am avut scenele de antrenament chiar în acest laborator, foloseam cutiile din spate pe post de obstacole, obiecte pe care el să le recunoască”.

Florica Moldoveanu, profesor UPB: „Problema în ansamblu este să înțelegi conținutul imaginii, o imagine este 2D, de acolo trebuie să scoți 3D, pe care apoi să le trimiți la sistemul de codificare a lor prin sunet șvibrații. Nu este deloc simplu”.

Conf. dr. ing. Anca Morar: „Am realizat un algoritm care funcționează destul de repede și bine și am depus un patent. Sperăm să ajungă pe piață ca să poată să fie folosit de persoane nevăzătoare. Dorim să obținem un produs accesibil la preț, probabil sub 1.000 de euro”.

Proiectul este condus de o universitate din Islanda. Coordonarea tehnică revine Universității Politehnice din București.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi World vineri, de la ora 19:00 și pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.

Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri