IT-iștii români au creat un cip pentru un mare producător de drone

Data publicării:
drona romaneasca

Cipul nostru este partea de înțelegere a mediului înconjurător. Nu mai dai cu ele în clădiri, în copaci, în Casa Albă.”

Sunt imagini de la incidentul care i-a pus pe jar pe ofiţerii Secret-Service. O dronă s-a izbit de Casa Albă, iar proprietarul ei a fost amendat de poliţişti. Dronele sunt interzise în capitala Washinghton DC, iar sancţiunile pentru încălcarea interdicţiei pot ajunge la 25 de mii de dolari.

Daniel Mariniuc este unul dintre informaticienii care au avut grijă ca cipul creat la Timișoara să funcționeze perfect pe dronele chinezilor.

Daniel Mariniuc, inginer IT: „Prin folosirea unui set de senzori sau ochi, drona reușește acum să vadă. A trebuit să călătorim de multe ori în China și să lucrăm cu oameni care au o cultură diferită de a noastră.”

De cum au au văzut ce poate să facă mini-computerul creat la Timișoara, cei mai mari producători de drone din lume au știut că vor un creier românesc pentru cel mai recent model al lor.

Valentin Mureșan, managerul firmei de IT: „Cipul ăsta are o arhitectură care consumă puțin și face multe. Practic poate fi alimentat de la baterie.”

Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara: „De doi ani de muncă au avut nevoie it-iștii români pentru a proiecta cipul ce le oferă dronelor inteligență artificială. Practic cu ajutorul lui, acestea pot deteca un obiect indiferent de mărime sau înălțime.”

„Am fost mult mai liniștit când am văzut că zboară bine și totul a ieșit. ”

Potrivit informaticienilor, drona care are încorporat cipul românesc va putea fi cumpărată cu sume ce pornesc de la 1 400 de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri