REVIEW. Samsung Galaxy S7 Edge - smartphone-ul de referință pentru 2016

Data publicării:
galaxy s7 edge

Care este cel mai bun mod în care puteţi testa un telefon mobil? Luaţi-l în plimbare prin oraş. Performanţele camerei, viaţa bateriei şi viteza cu care se lansează aplicaţiile devin caracteristici extrem de evidente când sunteţi „în mişcare” şi când depindeţi de un telefon pentru toate activităţile voastre zilnice. Noi ne-am plimbat cu noul S7 Edge prin Bucureşti o săptămâna întreagă, am făcut zeci dacă nu sute de fotografii în interior şi exterior şi am folosit la maxim bateria.

Design

Dar hai să le luăm pe rând. În primul rând dimensiunile şi design-ul. Nu ştiu dacă şi voi sunteţi la fel, însă noi nu suntem mari fani ghiozdane sau genţi. Asta înseamnă că orice smartphone care ne încape confortabil în buzunar va fi pe gustul nostru mai presus de orice phablet. Asta înseamnă că diagonală de 5,5 inchi a lui Galaxy S7 Edge, care din păcate după standardele zilelor noastre este una medie, este numai bună pentru a putea cară cu uşurinţă telefonul în buzunar şi pentru a-l putea manevra uşor cu o singură mână. De fapt este cam la limită, dacă este să ne referim strict la dimensiuni, însă form factor-ul este de aşa natură încât telefonul pare mai mic decât ne-ar da de înţeles diagonala.

Trebuie să recunoaştem că datorită spatelui lucios din plastic l-am scăpat de vreo două ori pe jos însă telefonul nu a păţit absolut nimic, ceea ce atestă că nouă funcţie de waterproofing şi rezistenţă la şoc funcţionează destul de bine şi în practică.

Marginile rotunjite şi materialele premium îl fac să se simtă foarte plăcut la atingere rămânând că singur neajuns magnetul de amprente şi murdărie care este plasticul din spate.

Din punct de vedere strict estetic totuşi, telefonul este cât se poate de impresionant şi este fără îndoială cel mai frumos telefon produs de Samsung vreodată.

Ecranul este impecabil realizat, cu culori atât de vibrante încât la luminozitate maximă sunt aproape dureroase şi o rezoluţie care nu poate fi dusă mai departe. Totul arată foarte bine şi este o plăcere să te joci sau să urmăreşti clipuri video pe display-ul curbat care pare că se pierde pe nesimţite în marginile telefonului.

Camere foto

Camera de 12 megapixeli a telefonului se descurcă impecabil chiar şi în cel mai întunecat colţ al casei sau al berăriei în care ieşiţi cu prietenii. Deşi anul acesta în loc de 16 avem 12 megapixeli, calitatea fotografiilor este mai bună, scenele mai luminoase şi viteză de înregistrare mai mare. În funcţie de cât de puţină lumina aveţi în camera va exista la un moment dat puţin zgomot însă acesta este diminuat masiv faţă de modelul de anul trecut cât şi faţă de ce oferă competitorii de la Apple, Sony sau LG.

Autofocusul este extrem de rapid. Ar fi fost aproape imposibil să facem atâtea poze cu pisicile noastre extrem de agitate în lipsa acestei funcţii iar dacă vă aflaţi în exterior sau într-un loc cu mai multă lumină nu există aproape niciun obiect în mişcare pe care să nu îl puteţi surprinde clar.

Fotografiile nu arată bine numai pe ecranul superb al lui S7 Edge ci şi pe un ecran mai mare de laptop sau televizor. Noul mod opţional de preview îţi permite să ştergi sau să share-uiești fotografii imediat după ce le-ai realizat, ceea ce pentru noi a fost o funcţie neaşteptat de utilă. În plus stabilizarea optică de imagine a lui S7 ajută foarte mult performanţele telefonului şi în modul video care poate înregistra filme 4K.

Camera frontală de 5 megapixeli include în continuare modul de „înfrumuseţare”, sau „beautification” cum îi spun cei de la Samsung. Această funcţie tinde să ofere fotografiilor un aspect puţin nenatural şi posterizat însă nu ni se pare în niciun fel un efect deranjant şi, pentru acele selfie-uri fără machiaj de proaspăt trezit din somn, e o funcţie numai bună.

Sistem de operare

Din punctul de vedere al sistemului de operare, suntem foarte încântaţi că Samsung a renunţat la o cantitate considerabilă de aplicaţii nefolositoare denumite generic „bloatware”. În acelaşi timp pentru cei cărora le place să îşi customizeze telefonul, S7 Edge îţi permite să schimbi orice de la modul în care îl deschizi unde ai de ales între amprenta, parolă din cifre sau model până la multiplele teme şi look-uri care schimbă interfaţă.

Samunsg a inclus şi un nou „sertar”, sau mai bine zis o „tavă”, care îţi permite să muţi mai multe aplicaţii de-o dată de pe un ecran pe altul şi ecranul special de notificări activat de pe lateral este mult mai uşor de acţionat intenţionat şi nu din greşeală.

Programele „Galaxy Essentials” există în continuare sub formă unei scurtături către magazinul de aplicaţii Samsung iar pentru cei care deţin şi un smartwatch sau smartband Samsung sau, de ce nu, kit-ul de realitate virtuală Galaxy VR, găsiţi tot ce aveţi nevoie doar la un click distanţă.

Funcția Always On

Funcţia Always On a ecranului este o alegere oarecum confuză pentru noi. Merită aplaudaţi dezvoltatorii de la Samsung pentru felul în care au reuşit să integreze această opţiune fără să sacrifice viaţă bateriei însă rareori s-a întâmplat să găsim util faptul că ceasul, dată, temperatura şi viaţă bateriei sunt constant afişate pe ecran. Poate pentru cei care nu au la dispoziţie nici măcar acea fracţiune de secundă pentru a apăsa butonul de power şi a activa ecranul, Always On face diferenţa.

Baterie

Viaţa bateriei este încântător de generoasă şi rezistă fără probleme la o zi întreagă de utilizare intensivă. Singurul lucru pe care îl mai are de făcut Samsung la capitolul autonomie din punctul nostru de vedere este să „citească” o pagină din cartea scrisă de LG cu modelul G5 şi să găsească o metodă să includă o baterie detaşabilă într-un design metalic.

Slot pentru MicroSD

Samsung Galaxy S7 Edge se întoarce cu îndrăgitul slot pentru carduri MicroSD care a lipsit de pe cele două modele coreene de anul trecut. Flexibilitatea pe care ţi-o oferă acesta nu este uşor de înlocuit. Lumea Android se pare că avut acesată realizare de ceva timp, urmează şi rândul Apple să facă o mutare în acest sens.

Rezistență la intemperii

Noul S7 Edge este rezistent la apă, la praf şi la lovituri, în limite rezonabile bineînţeles. Noi l-am testat în duș şi accidental i-am testat şi rezistenţă la trotuar iar în ambele momente telefonul s-a descurcat foarte bine.

Am găsit însă pe YouTube câteva teste mai „ştiinţifice” care îi verifică limitele care par să spună o poveste diferite, însă, din punctul nostru de vedere, dacă îţi cumperi un smartphone nu te gândeşti că utilitatea lui principală este să dai cu el de toţi pereţii. Dacă este să vorbim despre micuţele accidente care se pot întâmplă că o consecinţă a unei utilizări zilnice normale, Samsung Galaxy S7 Edge este exact ce trebuie.

Comparație cu alte telefoane

Dacă este să comparăm noul S7 Edge cu modelul de anul trecut de la Apple, adică iPhone 6S, Samsung câştigă. Atât performanţele camerei cât şi viaţa bateriei şi noile funcţii ale sistemului de operare îl fac un telefon mai versatil, mai performant şi mai distractiv de folosit. Rămâne de văzut însă care va fi răspunsul Apple la această provocare lansate de coreeni.

S7 Edge este mai bun şi decât îndrăgitul telefon de la Google, NexusP, care rămâne un device al cărui raport calitate preţ este greu de depăşit. Însă noua gama Galaxy îl depăşesc pe competitorul Google în cam toate privinţele. Toate mai puţin una: un telefon Nexus va fi primul care va primi ultima versiune de Android în timp ce propritarii de Samsung, LG sau orice alt model de Android au în general de aşteptat în jur de șase luni pentru update.

Încă mai aşteptăm să ne jucăm personal cu LG G5 pentru a oferi un verdict informat în această lupta însă la o prima vedere inovaţiile pe care le aduce cu sine LG sunt cel puţin intrigante şi dacă sunt executate măcar parţial la fel de bine cum sună, Samsung s-ar putea să aibă un adversar de temut.

Per total, Samsung Galaxy S7 Edge este cel mai bun telefon al momentului şi un reper pentru toţi marii producători în 2016. Deşi preţul nu este deloc mic şi vă puteţi aştepta să scoateţi din buzunar 3.800 de lei pentru modelul de 32 de GB, însă dacă vă doriţi şi vă permiteţi cel mai performant smartphone de pe piaţă, nu veți regreta achiziţia. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri