Roboții au început să atragă bani

Data publicării:
roboti

Investitorii au început să creadă că roboții vor fi pretutindeni într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat. Așa că au început să pompeze bani în companiile care au șansa să domine acest domeniu. Datele CB Insights citate de Financial Times arată că în 2015, investițiile în robotică au sărit la 587 de milioane de dolari.

Este o valoare de două ori mai mare decât în anul precedent. Suma este totuși mică în comparație cu alte sectoare tehnologice. Însă câștigurile ar putea fi uriașe. IDC estimează că până în 2019, piața roboticii va ajunge la nu mai puțin de 135 de miliarde de dolari. Desigur, vânzările sunt generate în mare parte de roboții industriali deja existenți, precum cei din industria auto. Însă cu timpul mașinăriile inteligente ar putea funcționa tot mai mult și în afara fabricilor. Mai ales că evoluția tehnologică este evidentă.

Potrivit companiei de cercetare IFI Claims, brevetele de invenție din domeniul roboticii s-au triplat în ultimul deceniu. Anul trecut 35% dintre inovațiile pe partea de mecanică și hardware au fost înregistrate în China. Guvernul de la Beijing a transformat dezvoltarea de roboți industriali și casnici într-o prioritate națională. Însă Statele Unite dețin supremația în ceea ce privește softurile și algoritmii care le oferă roboților inteligența.

Pentru început, companiile din acest sector se concentrează pe roboți care îndeplinesc perfect sarcini simple. Iar mulți dintre ei sunt concepuți să lucreze împreună cu oamenii, fără să amenințe locurile de muncă, deși, în industria auto roboții industriali au început să înlocuiască personalul uman la operațiunile repetitive din fabrici.

În viitor roboții ar putea fi înzestrați cu funcții și mai complexe. Dezvoltarea lor depinde de așa numiții algoritmi de învățare. Sunt softuri care nu le dictează mașinăriilor ce trebuie să facă, ci lasă roboții să se adapteze la condițiile din jurul lor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri