Să fii hacker poate deveni o afacere legală. Iată cum!

Data publicării:
hackeri

Peste 7.000 de tineri din toată lumea sunt plătiţi cu sute de mii de euro să devină hackeri. Ei fac totul legal şi, doar anul trecut, platforma pentru care lucreză a primit peste 54.000 de raportări de breşe de securitate la diferite companii şi le-a plătit celor care le-au raportat echivalentul a 2 milioane de euro.

Ştefan Lazea: „Ştiu că m-a rugat un prieten, îşi lansase un site, era pentru un concurs şi m-a rugat să îi verific dacă toate lucrurile merg. Adică avea câteva forme şi am descoperit o problema în login-ul lor.”

Ştefan Lazea are 19 ani şi a aflat de programul Bug Bounty din întâmplare, după ce a descoperit vulnerabilităţi în programele companiilor. Bug Bounty este o platformă globală care le permite hackerilor să treacă de partea binelui. În momentul de faţă, peste 7.000 de tineri din toată lumea, cu vârste între 13 şi 30 de ani au găsit mii de breşe în sistemele multinaţionalelor.

Alexandru Bălan, şef securitate informaţională: „Din multe puncte de vedere poţi să spui că este un dream job. Foarte mulţi hackeri caută ceva de spart, ca să îşi testeze jucăriile. Găsesc ei o metodă nouă, o breşă nouă... Şi atunci îţi pui problema... să vezi dacă merge... Şi decât să atentezi la sistemele unei firme neautorizat, participi la un program de bug bounting, pentru că la câte sunt vei găsi un loc în care să îţi testezi jucăria şi să faci hacking legal.”

Dan Demeter, cercetător securitate IT: „Motivăm oamenii să încerce să găsească vulmerabilități pentru că pot profita de sumele pe care le primesc şi pot să devină faimoşi, fiind incluşi în listele marilor firme.”

Alexandru Bălan, şef securitate informaţională: „Ei încearcă. Şi încearcă nişte metode creative. De asta e foarte valoros un program de genul acesta, pentru orice firmă. Hackerii chiar vor găsi nişte metode la care alţii nici nu s-au gândit.”

Principalul motiv pentru care hackerii sunt tentaţi să descopere vulnerabilităţile şi apoi să le raporteze este recompensa. Şi, spun reprezentanţii companiilor de securitate informaţională, precum Kaspersky, Bitdefender sau Avast - un hacker bun poate câştigă, legal, mii de dolari.

Ştefan Lazea: „Programatorilor le-ar fi foarte greu să găsească bugul acesta şi tu le usurezi muncă. O să aibă nişte costuri mai mici, chiar dacă ţie îţi dau o recompensă. De exemplu, am văzut o companie aeriană care dădea o recompensă de 50.000 de mile de zbor... Era fantastic.”

Dan Demeter, cercetător securitate IT: „Recompensele variază între 10 dolari şi chiar sute de mii de dolari. În funcţie de companie, vulnerabilitate şi impactul pe care îl are asupra serviciilor afectate.”

Ştefan Lazea: „De exemplu, Facebook, în 5 ani, a dat 5 milioane de dolari.”

Alexandru Bălan, şef securitate informaţională: „Dar, din păcate, foarte multor firme le este frică. Există chiar şi o atitudine cu care nu sunt de acord. Unii cercetători raportează unei bănci că a găsit o vulnerabilitate. În loc să i se spună mulţumesc, pentru că e ceva, de multe ori sunt ameninţaţi cu poliţia...”

În România, programul Bug Bounty este abia la început. Deocamdată, mai puţin de zece companii au decis să le permită hackerilor buni să descopere problemele pe care le au în sistemele informaţionale. Specialiştii în securitate virtuală spun că orice instituţie, de stat sau privată ar trebui să se înscrie în acest program, din care toată lumea are de câştigat.

Ştefan Lazea: „E o lansare în carieră şi nu strică să primeşti un premiu pentru că ai găsit ceva în timpul liber.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri