84 de delfini eşuaţi pe litoral în acest an. Cine sunt vinovații

Data publicării:
delfini

Delfinii din Marea Negră ne trimit un S.O.S. Spectacolul pe care îl oferă turiştilor s-ar putea încheia curând. Şi asta pentru că aceste mamifere unice sunt pe cale de dispariţie la noi. De la începutul lunii iunie şi până acum 38 de delfini au fost găsiţi morţi pe litoral. Specialiştii spun că de vină sunt pescarii şi braconierii care pun plase în care delfinii se încurcă. Şi mai grav nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru acest trist fenomen.

Aproape că nu trece zi fără ca un delfin să eşueze pe plajele noastre. Luna iunie a marcat recordul negativ al acestui an: au murit 22 de defini. În această lună bilanţul negru creşte.

Marian Paiu - coordonator Mare Nostrum: „Avem deja 16 cazuri, ceea ce e alarmant, singurul an în care s-a mai întâmplat o situaţie de genul acesta a fost 2012 când, până pe 10 iulie, 11 iulie aveam deja peste 100 de cazuri de delfini eşuaţi pe litoralul românesc. Suntem abia la numărul 84 sperăm să rămânem oarecum aici.”

Cei mai mulţi delfini eşuaţi au fost găsiţi pe plajele dintre Năvodari şI Mamaia. Luna aceasta a fost înregistrat şi primul caz de eşuare în masă. Au fost descoperite opt exemplare pe o plajă din Năvodari.

În plus, pentru că delfiinii sunt prădători de top în ecosistemul lor, moartea atâtor exemplare ar putea avea un impact negativ asupra echilibrului natural. Specialiştii susţin că de vină pentru această situaţie sunt pescarii.

Tania Zaharia - director ştiinţific Institutul de Cercetări Marine: „Peştele rămâne încurcat în setcă, delfinul vine ca la piaţă, să se servească. Uneori se încurcă în aceste plase nu mai pot ajunge la suprafaţă să respire şi mor înecaţi, pescarul vine, găseşte peştele, pe care şI-l aduce la mal, de delfin nu are nevoie, îl scoate din plasă şi îl aruncă.”

Experţii spun că delfinii ar putea fi salvaţi cu ajutorul unor dispozitive ce emit sunete care-i alungă, numai că pescarii nu au încerdere în aceste aparate.

Marian Paiu - coordonator Mare Nostrum: „Se tem că ar putea să sperie peştele şi atunci peştele să nu mai vină, dar este demonstrat ştiintific că ele sunt perceptibile doar în spectrul audio al delfinilor.”

Şi mai grav este că, potrivit legii, delfinii sunt captură accidentală, iar pescarii nu pot fi amendaţi. Nici măcar braconierii nu păţesc nimic. Turiştii, dar şi localnicii, sunt rugaţi să sune la orice oră specialiştii de la Mare Nostrum pentru a le spune unde au văzut delfini.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri