Defrișări în apropierea unei zone protejate. Proiectul care ar stopa exportul de lemn

Data actualizării: Data publicării:
padure taiata

Tăietorii de lemne se apropie de o zonă protejată de pădure, foarte căutată de turişti - Parcul Natural Comana din apropiere de Bucureşti. Copacii au fost tăiaţi de pe mii de metri pătraţi, iar defrişarea continuă. Pădurarii spun însă că totul este legal. Între timp, mai mulţi deputaţi au scris un proiect de lege prin care exportul de lemn, mai exact de buşteni, sa fie complet interzis.

Parcul Natural Comana se întinde pe 25 de mii de hectare. În ultimii ani pădurea a început să răsune însă de drujbe.

Suntem în mijlocul pădurii şi am găsit un loc care arată dezolant. Pe câteva sute de metri de jur împrejur nu mai există niciun fel de copac, practic toată pădurea a fost rasă de pe suprafaţa pământului. Au mai rămas foarte multe buturugi care nu au putut fi scoase şi de asemenea foarte multe rădăcini care nu au fost luate de cei care au tăiat pădurea”, relatează Toma Petcu, reporter Digi24.

Într-o altă parte a pădurii, aproape de aria protejată, întâlnim aceeaşi situaţie.

În spatele meu este o suprafaţa de câteva mii de metri pătraţi, aş spune, de pe care s-a tăiat masiv pădure. Au mai rămas câţiva arbori, restul, sute de arbori au fost puşi la pământ. O parte dintre ei, câteva zeci sunt încă la liziera pădurii, încă nu au fost ridicaţi”, relatează Toma Petcu, reporter Digi24.

În timp ce filmam şi-a făcut apariţia şi pădurarul, vizibil deranjat pe prezenţa camerei de luat vederi.

- Să nu cumva să aveţi vreo surpriză.

- În ce sens?

- Nu aveţi voie să... Mergeţi, filmaţi ce vreţi dumneavostră în pădure, numai în cazul în care anunţaţi ocolul silvic. Ştiaţi treaba asta?!

- Nu am voie să filmez în pădure?

Admite că din pădurea pe care o păzeşte se taie cantităţi mari de lemne, dar spune că totul este legal.

A fost scos la licitaţie, l-a luat o firmă, când l-au contractat e problema luată, nu ne interesează pe noi, l-au plătit urmează să şi-l ia”, spune pădurarul.

Localnicii de la Comana sunt şi ei la curent cu exploatarea pădurii.

„Se taie, se taie încontinu”, spune un localnic.

Mai mulţi deputaţi PNL au venit cu ideea ca exportul de lemn să fie interzis. Astfel ar fi ajutată industria de profil din România şi s-ar stopa defrişările ilegale, spun ei.

Eu trebuie să îmi asigur pentru ţară şi oamenii care trăiesc în România materia primă şi după aia facem export. Nu sunt împotriva exportului, dar prima dată trebuie să îmi asigur materia primă pentru ţara mea”, spune Corneliu Olar, deputat PNL.

În primele trei luni ale anului, din păduri au fost tăiat ilegal atât de mult lemn, încât paguba se apropie de două milioane şi jumătate de lei, conform datelor Romsilva, regia de stat care are pădurile în grijă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri