Dezastru ecologic | Filmare care arată amploarea defrișărilor din Valea Sadului

Data publicării:
defriscari valea sadului

Dezastru ecologic pe Valea Sadului, în județul Sibiu. Voluntarii Greenpeace au publicat imagini care arată versanți cu păduri defrișate, în zona munților Cindrel. Direcția Silvică a început un control, în urma sesizărilor venite de la ecologiști. Activiștii de mediu susțin că există opt exploatări ilegale în zonă.

Ecologiștii au mers de mai multe ori pe Valea Sadului și, susțin ei, au identificat 100 de hectare de păduri tăiate ilegal.

„Suntem pe Valea Sadului, în județul Sibiu, în amonte de Gura Sadului și în spate avem resturile unei exploatări forestiere. S-a tăiat, la ras, o suprafață probabil de un hectar și jumătate, dar pe o pantă foarte mare. Normativele prevăd astfel de tăieri pe pante mai mici”, arată Octavian Berceanu, consultant Greenpeace.

Valea Sadului e la doar 30 de kilometri de Sibiu și este o zonă căutată de iubitorii de drumeții montane. Voluntarii Greenpeace spun că, acum, nu numai aspectul văii a fost grav afectat, ci şi speciile de plante și animale din zonă.

În schimb, autoritățile din domeniu spun că toate avizele legale au fost obținute. Micile abateri constatate la controale au fost amendate cu 6.000 de lei. Confirmă, însă, că din codri n-au mai rămas decât cioturi.

Precizările Romsilva:

„Menționăm că, în anumite situații (doborâturi de vânt, atacuri ale dăunătorilor), tratamentul tăierilor rase este permis pe suprafețe mai mari de 3 hectare. Conform prevederilor Art. 29 (3) din Codul Silvic, în situația apariției de produse accidentale, mărimea parchetului este determinată de mărimea suprafeței pe care s-a manifestat factorul dăunător și de modul de intervenție pentru înlăturarea efectelor generate de acesta”.

Direcția Silvică Sibiu a început o anchetă pe teren.

„Mie sesizările mi se par mult prea exagerate, dar, începând din dimineața asta, am trimis o echipă destul de mare în teren și nu mă pot pronunța - sau nu ne putem pronunța - decât în momentul în care avem rezultatele exacte de acolo”, a declarat Robert Blaj, director la Direcția Silvică Sibiu.

Reprezentanții Greenpeace susțin că se întâmplă pe Valea Sadului este un adevărat dezastru ecologic și cer intervenția de urgenţă a Ministerului Apelor și Pădurilor.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri