Hoții de lemne, urmăriți prin satelit

Data publicării:
padure

Hoţii de lemn din România sunt monitorizaţi de acum înainte de un sistem de sateliţi care urmăreşte în timp real tăierile de pădure şi emite alerte către autorităţi. Imaginile din satelit sunt încărcate pe inspectorulpădurii.ro, un site la care are acces oricine are un telefon sau un calculator cu internet. Radarul Pădurii şi aplicaţia mobilă Inspectorul Pădurii vor funcţiona şi ele, în paralel cu noul sistem.

Trei sateliţi vor trece cel puţin o dată la 2-3 zile pe deasupra României şi vor face fotografii. Imaginile vor fi suprapuse apoi cu hărţile oficiale şi cele ale zonelor avizate pentru tăiere.

Sistemul pe care îl lansăm astăzi permite în premieră în România supraveghere în timp real prin imagini satelitare a legalităţii sau ilegalităţii tăierilor de pădure,” explică Cristiana Paşca-Palmer, ministrul Mediului.

Atunci când imaginile din satelit nu coincid cu harta autorităţilor, inspectorulpădurii.ro va genera zone roşii. Ceea ce înseamnă o alertă.

Sistemul a generat deja zeci de alerte în Moldova şi în zona munţilor Apuseni.

La noi în permanenţă avem probleme cu hoţii de lemne. În schimb, faţă de anii trecuţi sunt mai reduse. Sunt hoţii de serviciu, găinarii, care fură câte o căruţă de lemne,” precizează George Celsie, purtătorul de cuvânt al Direcţie Silvice Suceava.

Sateliţii pot detecta tăieri chiar dacă vorbim de numai câţiva copaci. Adică pot observa inclusiv atunci când hoţii răresc pădurea, în loc să o defrişeze, ca să nu fie descoperiţi. Sistemul se aplică şi în cazul pădurilor private.

Sunt trei parcele din păduri private, în zona, Brad, din Hunedoara, care au generat alerte în ultimele zile.

Trebuie vorbit cu cei care administrează suprafeţele. Se poate verifica tipul lucrării, ce tip de lucrare, când s-a făcut, dacă s-a făcut şi dacă întruneşte condiţiile legale pentru exploatare,” spune Radu Crişan, directorul Direcţiei Silvice Hunedoara.

Cu ajutorul hărţii se pot verifica toate avizele de transport emise într-o zi. Portalul va afişa numărul autoturismului, ziua şi ora la care a fost emisă autorizaţia şi ce tip de lemn transportă. Aşa au fost descoperite, de exemplu, câteva avize emise ilegal.

Am avut cazuri în care aceste coduri au fost emise din cimitire, din câmpuri agricole sau de pe alte continente: vedeți aici din SUA, din California, sau de la Paris. Tre să ştiţi că toate aceste cazuri sunt ilegale pentru că legea prevede foarte clar ca autorizația de transport se dă la locul încărcării.”

Siteul afişează şi zonele protejate şi pădurile virgine, unde orice intervenţie este strict interziză. În plus, harta arată sub forma unor puncte verzi zonele de tăiere legală aprobate de Romsilva pentru anul viitor. Astfel, dacă un utilizator vede un transport de lemne într-o pădure unde nu au fost aprobate tăieri legale, atunci, cel mai probabil, acesta este ilegal şi poate suna la 112.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri