Insula care a mărit suprafața României cu 6 kilometri pătrați

Data actualizării: Data publicării:
sacalin

Suprafaţa României a crescut cu şase kilometri pătrați în ultimii 47 de ani. Explicaţia? Două insule din Deltă s-au unit în ultimii ani, iar specialiştii cred că şi în viitor vom câştiga din ce în ce mai mult pământ.

Acum peste 150 de ani, au fost inundaţii nemaivăzute în judeţul Tulcea. După retragerea apelor, aluviunile aduse de ele au format insula Sacalin. Acum, încă şase kilometri pătraţi de pământ au ieşit la suprafaţă. Iar expansiunea nu se opreşte aici, spun experţii.

Avem aici cazul unei rupturi a insulei cordon petrecută în anul 2013, în iarna lui 2012 spre 2013, moment în care insula a fost ruptă pe distanţa a trei kilometri, datorită unei furtuni foarte puternice. Ulterior acestui eveniment, insula s-a reconstruit gradat,” explică Răzvan Mateescu, cercetător ştiinţific, INCDM "Grigore Antipa", Constanţa.

Anul acesta, malurile rupte s-au reunit aşa că, în prezent, se poate merge pe jos de la gura Sfântul Gheorghe până în capătul insulei Sacalin.

Insula Sacalin este complet închisă publicului din 1938. Este arie protejată pentru că acolo trăiesc peste 200 de specii rare.

„Am interzis acolo accesul oricărei persoane, decât cei care pot declara că intră acolo pentru interes ştiinţific,” precizează Valentin Sidorencu, primarul localităţii Sf. Gheorghe, Tulcea.

Cercetătorii de la Institutul "Grigore Antipa" susţin că Sacalin nu este singura insulă care se modifică şi care poate mări teritoriul ţării noastre. În reevaluarea teritorială făcută de Agenţia Naţională de Cadastru a fost omis un alt teritoriu nou: o insulă din golful Musura, Tulcea, insula K, apărută în urmă cu 15 ani.

La zona de nord de jetele (n.r., diguri) de la Sulina, jetele care funcţionează ca o barieră, nisipul a fost blocat şi el a început să se depună. Încet, încet această insula s-a creat. Este o insulă care este împărţită între noi şi ucraineni,” spune Simion Nicolaev, directorul INCDM "Grigore Antipa", Constanţa.

Insula K apare şi pe hărţile făcute din satelit.

Toate aceste modificări, susţin specialiştii, se datoarează curenţilor din Marea Neagră care aduc sedimente pe care le depun în diferite zone, foarte aproape de ţărm.

Suprafaţa României se modifică în timp şi datorită modificării cursului Dunării şi Prutului, Tisei şi Mureşului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri