Insula Șimian, potențial turistic neexploatat

Data publicării:
insula

Ruinele şi buruienile au împânzit insula Şimian, aflată la câteva sute de metri de Drobeta-Turnu Severin, în largul Dunării. Locul teraselor, pline înainte de Revoluţie de turişti străini, a fost luat de dărâmături, astfel că locul seamănă mai degrabă cu decorul unui film de groază.

Barcagiu de meserie, Ion Anghelescu a dus, până în urmă cu aproape trei decenii, mii de oameni pe insula Şimian.

Ion Anghelescu, barcagiu: „Au fost niste terase, mese, venea lumea în weekend. Se simteau foarte bine, ceva frumos.”

Oamenii erau atraşi şi de cetatea construită de austrieci pe Ada Kaleh şi mutată aici după ce insula de lângă Orşova a fost acoperită de apă pentru a se putea construi Hidrocentrala de la Porţile de Fier.

Bogdan Marica, reporter Digi24 Craiova: „O mare parte din cetatea de pe insula Ada Kaleh a fost strămutată în anii 60 aici pe insula Şimian. Dupa 1990, cetatea a fost închisă publicului, iar construcţiile au fost lăsate să se degradeze.”

Conştiente de potenţialul turistic al zonei, autorităţile locale spun că vor să amenajeze insula Şimian. Până acum au făcut mai multe studii de fezabilitate, dar niciun proiect concret. Dau vina pe statutul juridic incert al terenurilor de pe insulă. Consiliul Judeţean Mehedinţi este proprietar doar pe jumătate din pământ. Malurile sunt ale Apelor Române, iar restul aparţine localnicilor din Şimian.

Silvia Pătru, directorul Direcției de Investiții din cadrul Consiliului Județean Mehedinți: „În 2006, a fost trecută în domeniul statului şi cu drept de administrare la Apele Române. Am făcut memorii, aşteptăm răspunsurile.”

Cristian Mura, director SGA Mehedinti: „O mică parte din ea este în administrarea Apelor Române şi bineînţeles că am fi de acord să dezvolte, să fie obiective turistice şi dacă Consiliul Judeţean au un proiect acolo.”

Până când autorităţile se vor pune de acord cine trebuie să facă primul pas, paradisul abandonat de pe Şimian e inaccesibil turiştilor.

„Vin oamenii, întreabă dacă nu au acces acolo, nu este mijloc de transport și nu este amenajat.”

***

„Suntem pregătiți cu vaporașe să îi plimbăm, să vadă cetatea, să vadă cimitirul turcesc.”

Insula Şimian are o suprafaţă totală de 56 de hectare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri