Lacul Herăstrău, plin de scoici moarte din cauza caniculei

Data publicării:
scoici herastrau

Canicula afectează și vietățile din apă. Din cauza temperaturilor foarte mari, porţiuni mari din Lacul Herăstrău sunt pline de scoici moarte. O imagine dezolantă pentru cei care traversează unul dintre cele mai mari parcuri din Capitală, dar și mai rău va fi mirosul, dacă autorităţile nu intervin la timp.

Bucureștenii care trec prin parcul Herăstru se uită cu groază spre lac. De câteva zile, o pătură de scoici moarte plutește pe apă.

„Poate fi un semn rău, că speciile astea sunt sensibile la lucrurile care poluează lacul, dar e posibil să fie și de la căldură”, afirmă un bărbat.

Biologii confirmă. Scoicile au murit din cauza caniculei.

În apa caldă nu se dizolvă suficient oxigen și ele la o temperatură atât de mare au un metabolism accelerat. Mai ales în lacuri sau brațe mari, pe unde apa nu se mișcă și nu se reîmprospătează cu oxigen din cauză că este o apă statătoare”, explică Andrei Sarkany-Kiss, biolog.

Specialiștii spun că nu e nimic de făcut pentru prevenirea situație, dar ar trebui luate măcar măsuri pentru a evita disconfortul celor care se plimbă pe aleile parcului.

Numai strângerea exemplarelor mari, pentru că acestea intră în putrefacție și degajă un miros extraordinar de neplăcut”, precizează Andrei Sarkany-Kiss, biolog.

Biologii spun că, în aceste zile, apa Lacului Herăstru are 26-27 de grade celsius. Peştii sunt, momentan, în afara pericolului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri