Expediţie la capătul lumii | Zsolt Torok şi Vlad Căpuşan, spre Patagonia

Data actualizării: Data publicării:
Zsolt-Torok-și-Vlad-Căpușan

Alpiniștii români care au cucerit un vârf sălbatic din Himalaya se pregătesc de o nouă premieră. Arădeanul Zsolt Torok și clujeanul Vlad Căpușan vor să fie primii români care ajung pe vârful Cerro Torre din Argentina, un vârf extrem de dificil, aflat la peste 3.100 de metri altitudine.

"Ăsta este Cerro Torre și planul este ca să urcăm acest perete de mixt, aici, până în Col de la Esperanza, așa se numește "Șaua Speranței" și traseul este după această creastă", indică Zsolt Torok.

În noua ascensiune, Zsolt Torok, însoțit de alpinistul Vlad Căpușan, e hotărât să ajungă la Cerro Torre, un vârf din Munții Anzi, Argentina, cu o înălțime de 3.128 de metri. Atingerea vârfului din Patagonia e considerat drept unul dintre cele mai importante obiective din cariera oricărui alpinist.

"Este o ascensiune foarte dificilă. Eu mă pregătesc, așa, psihic pentru ascensiunea asta de vreo 30 de ani, de când m-am apucat de alpinism. Tehnic este o ascensiune grea, foarte complex, cu peretele mix de gheață, de stâncă, în condiții de Patagonia, așa cum știm noi alpiniștii că sunt acolo", adaugă Torok.

"Vremea în Patagonia este factorul cel mai neașteptat, pentru că e într-o continuă schimbare. Dacă nu vom avea o vreme optimă, ne vom confrunta cu niște condiții extreme, și când spun extreme mă refer la vânturi de peste 100 de kilometri pe oră și niște temperaturi de minus 20 de grade", spune şi Vlad Căpuşan.

Pentru orice ascensiune e nevoie de pregătire temeinică, atât fizică, cât și psihică. Pentru că îi separă aproape 300 de kilometri, Vlad și Zsolt s-au antrenat mai mult separat, dar au ținut legătura constant.

"În sală totul este sigur, afară nu! Când ești pe Cerro Torre, acolo ai de-a face cu gheață, trebuie să agate bine cu pioletul. Foarte mare diferență șin este bine să te pregătești psihic din timp", spune arădeanul.

În 2016, Zsolt Torok și Vlad Căpușan au reușit să cucerească, în premieră mondială, un vârf sălbatic din Himalaya. Cei doi au fost primii oameni care au ajuns pe Peak 5, iar acum speră la o nouă premieră pentru România.

"Eu sunt foarte optimist de felul meu, la fel și Zsolt și cred că după câteva luni bune de antrenament, avem toate șansele de a reuși. E clar că ne vom testa limitele acolo, dar dacă vremea e bună și va ține cu noi, cred că vom ajunge până în vârf", concluzionează clujeanul Vlad Căpuşan.

Ultima ascensiune importantă pe Cerro Torre a avut loc în februarie 2013 și a fost realizată de alpinistul austriac Markus Pucher.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri