La doar opt ani sunt campioanele României la volei 

Data publicării:
volei crop

Fetele, pregătite de antrenorul Dănuț Mavrodin, au ajuns la performanța de a fi campioanele României la minivolei după ce în sezonul 2015-2016 au jucat mai bine de 80 de jocuri.

Pentru Dinamo nu există meci ușor! Toată lumea când joacă împotriva lui Dinamo vrea să facă un joc extraordinar”, a spus antrenorul echipei, Dănuț Mavrodin.

„A fost un sentiment foarte plăcut! A fost atâta lume acolo, părinţii ne-au susţinut, antrenorii la fel!”, a spus una dintre fete.

„Îmi venea să scot totul afară din mine. Am muncit aşa de mult încât am ajuns foarte sus!”, a adăugat altă sportivă.

„Vreau să ajung foarte departe! Să ajung la lot şi să fiu o jucătoare de Liga 1”, a spus o altă fetiță.

În prezent, sportul românesc trece printr-o criză financiară, fără precedent. Bugetele celor mai bogate 50 de cluburi sportive din ţară însumează aproximativ 98 de milioane de euro, nici macar 20% din banii de care dispune echipa de fotbal Real Madrid. În aceste condiţii, spun reprezentanţii clubului Dinamo, rezultatele fetelor de la minivolei trebuie apreciate şi mai mult. Mai ales că multe dintre orele de pregătire şi deplasările fetelor au fost suportate de părinţi.

 „Am fost la toate turneele posibile. Unde am fost invitați, noi am fost prezenți. Ne-am sacrificat timpul liber și bănuții pentru că este și un sacrificiu financiar”, a spus Dănuț Mavrodin.

Pe lânga lipsa banilor, ţara nostră se confruntă şi cu o criză de antrenori cu experienţă, capabili să îi pregătească pe viitorii sportivi de performanţă. În plus, la nivel naţional, nu există programe prin care profesorii de sport să fie ghidaţi. Asta în timp ce la vecinii sârbi, spre exemplu, la începutul fiecărui an, antrenorilor li se înmânează un program de pregătire şi apoi sunt urmăriţi până când îl pun în aplicare.

„În momentul de faţă pot să spun că sportivii nu au niciun fel de viitor. Sperăm ca pe viitor să se facă ceva cu sportul pentru că în general sportivii nu au viitor. În orice sport. Numai dacă după terminarea junioratului vor pleca afară. Aşa cum avem câteva jucătoare care au plecat cu bursa în America”, a precizat antrenorul echipei de volei Dinamo București.

„Fac volei de la cinci ani. Am ales pentru că este un sport pentru ca este unul frumos, de la care te înalţi. Şi vreau să fiu înaltă şi o sportivă foarte bună”, a spus o fată.

„La început nu aveam ce face acasă şi am spus să încerc ceva nou şi cu timpul am vazut că îmi place şi am decis să vin de mai multe ori şi să am nişte rezultate”, a adăugat altă sportivă.

„Dacă îi încurajezi pe alţii o să ai şi tu cu cine să joci şi o sa fie mult, mult mai uşor să ieși campioană”, a spus o altă copilă.

În clasamentul Federaţiei Internaţionale, la volei feminin România se află abia pe locul 36, la o distanţă considerabilă de elită, acolo unde se regăsesc ţări ca Statele Unite, Brazilia sau China. În campionatele din acest ţări, copiii ajung să joace în perioadă junioratului chiar şi peste 5.000 de jocuri. Modelul este preluat în ţara noastră doar de câteva cluburi. Unul dintre ele este Dinamo Bucureşti, cel care de ceva timp dă tonul în voleiul feminin românesc, la nivel de junioare. În ultimii şase ani, la toate categoriile de vârstă, clubul din Ştefan cel Mare a reuşit să obţină şapte titluri naţionale, cinci titluri de vicecampioni şi trei locuri trei!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri