Poveștile dure ale românilor care participă la Invictus

Data actualizării: Data publicării:
invictus

15 militarii răniţi în teatrele de război, care fac parte din lotul României la jocurile paralimpice Invictus, au plecat spre Canada. În ultimul an s-au pregătit intens pentru această competiţie patronată de prinţul Harry al Marii Britanii. Militarii români au un obiectiv ambiţios: cel puţin o medalie pentru fiecare disciplină sportivă. Vor intra în competiţii grele de conotaj în sală, tir cu arcul, ciclism, atletism şi înot. Chiar dacă şi-au pierdut un picior în război sau au rămas imobilizaţi în scaun cu rotile, soldaţii sunt gata să dovedească că au învins toate greutăţile.

Plutonierul Ionuţ Butoi va concura la probele de tir cu arcul. Deja a demonstrat că poate să fie un invingător. Are deja un titlu de campion naţional.

Ionuţ Butoi, militar: „Important e că am obţinut un titlu naţional. Mergem cu speranţe la Toronto. Eu am zis că o clasificare în primii opt ar fi destul de bine, având în vedere că suntem la prima participare.”

Ionuţ a fost grav rănit în 2008 în Afganistan. O explozie puternică i-a afectat coloana şi l-a ţintuit pentru toată viaţa într-un scaun cu rotile, dar nu a renuţat să lupte. Acum e pregătit de competiţia din Canada unde soţia îi va fi alături.

Elena Butoiu, soţie: „Am fost permanent lângă el. O să-l suţin până la capăt. Atâta timp cât îşi va dori el să meargă mai departe, voi fi lângă el.”

Competiţiile vor începe peste două zile. Cei 15 militari români vor concura alături de alţi 600 de soldaţi răniţi din 16 ţări. Dumitru Paraschiva, concurent la canotaj în sală şi Nicolae Grigore, la haltere, speră să se întoarcă acasă cu cel puţin o medalie.

Dumitru Paraschiva: „Sperăm să prindem un loc doi, trei poate chiar aur. Cine stie.”

Nicolae Grigore: „Mergem acolo cu gândul de a face performanţă, de a reprezenta România la cele mai înalte standarde, de a pune steagul României acolo unde îi locul şi, de ce nu, să câştigăm ceva.”

Cei doi militari au fost şi ei răniţi în Afganistan. Dumitru Paraschiva a stat două luni în comă, iar Nicolae Dumitru a fost rănit într-o ambuscadă a talibanilor. Lotul Invictus România şi susţinătorii lor au plecat în Canada cu un avion militar american.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri