Prima româncă pe vârful Manaslu din Himalaya

Data publicării:
himalaya

Mădălina Condrea, o alpinistă din Arad, a reuşit o performanţă extraordinară. Ea a devenit prima femeie din România care a urcat pe un vârf de peste 8.000 de metri înălţime, în Himalaya. Mădălina are 28 de ani şi este printre puţinele femei din lume care au ajuns atât de sus.

Mădălina sau Ina, așa cum îi spun prietenii, este încă în Nepal, acolo unde la finalul săptămînii trecute a scris istorie în alpinismul romînesc. A cucerit al optulea cel mai înalt vîrf din lume - Manaslu.

Mădălina Condrea: „Pentru mine a fost un vis. Timp de 9 ani de zile am adunat fonduri și m-am gândit că voi ajunge acolo. Ușor nu a fost, nu pot să spun că a fost ușor, dar toată suferința a meritat.”

Mădălina este născută și crescută în România, dar de 10 ani trăiește în Elveția, unde predă limbi străine.

Mădălina Condrea: „De 12 ani merg să înot zilnic și de 10 ani alerg zilnic 10 km pe zi și, o dată pe săptămână, 20. Deci asta a fost singura pregătire pe care am făcut-o, antrenamentul meu normal.”

Mădălina este prima femeie din România care atinge 8.163 de metri. În 2006 un alt român îşi trecea performanţa în palmares.

Horia Colibășanu, alpinist: „Manaslu este deosebit pentru că e unul dintre vârfurile, nu foarte dificile tehnic, dar foarte periculoase din cauza avalanșelor. Ninge mult, ninge aproape în fiecare zi și atunci ruta poate fi întretăiată de avalanșe deși câteodată merg foarte mulți alpiniști acolo în speranța de a ajunge pe vârf. Au fost și tragedii.”

Mădălina Condrea a fost ajutată în ascensiunea ei de şerpaşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri