Următoarea țintă pentru Horia Colibășanu după escaladarea Everestului fără oxigen suplimentar

Data publicării:
horia colibasanu fb

După ce a escaldat Everestul fără oxigen suplimentar și fără șerpași, alpinistul Horia Colibășanu a spus la Matinalul de la DigiSport că vrea să ducă la capăt proiectul său de a urca toți cei 14 munți de peste 8000 de metri altitudine din lume. Deocamdată, a escaladat opt.  

„Eu vreau să-mi termin proiectul cu cele 14 vârfuri de 8.000 metri. Opt am urcat, mai am șase. Am scăpat de o parte din cele grele. Mai am unul greu, Kanchenjunga. Să vedem cu cine, e foarte importantă echipa”, a explicat alpinistul. 

Muntele Kanchenjunga este al treilea cel mai înalt din lume, cu o altitudine de 8. 586 de metri. 

De asemenea, alpinistul a vorbit și despre  unul dintre momentele de cumpănă al expediţiei. Dispariţia cortului său, atunci când se afla la aproape 8.000 de metri altitudine. Horia Colibășanu a spus că fost o situaţie-limită, pe care, însă, a reuşit să o depăşească.

Eram la 7.700, în tabăra 2. Trebuia să înaintez spre vârf, să-mi pun cortul.  Am avut mare noroc că nu mi-au furat mâncarea. Au fost totuşi niște hoţi mai sătui și nu mi-au furat bateriile și încălzitoarele pentru picioare. Dacă luau încălzitoarele, eram gata, pentru că aș fi riscat degerături și probabil m-aș fi întors. Așa am reușit să găsesc un cort al expediției, l-am folosit”, a povestit alpinistul.

Vârful Everest este cel de-al optulea în palmaresul sportiv al lui Horia Colibășanu și a reprezentat o provocare pentru sportivul timișorean care își dorește să urce pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri. Aceasta a fost cea de-a 19-a expediție internațională a lui Colibășanu.

Horia Colibășanu este cel mai performant alpinist din istoria României, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe opt din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume. Succesul lui Horia Colibășanu pe K2 (8.611 m) din Pakistan, fără oxigen suplimentar și fără șerpași, în 2004, era considerată până acum cea mai mare performanță individuală din alpinismul românesc.

Cele mai notabile ascensiuni ale lui Colibășanu sunt pe munții Annapurna, K2 și Dhaulagiri, trei din Top 5 munți mortali din lume, potrivit The Economist (mai 2013), care îl citează pe Eberhard Jurgalski, o autoritate în domeniu. Munții pe care a urcat până acum Colibășanu sunt: K2 (8.611 m), Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m), Shishapangma (8.027 m), Annapurna (8.091 m), Makalu (8.463 m), Lhotse (8.516 m).

Horia Colibășanu este singurul alpinist român care a primit distincția „Spirit of Mountaineering”, din partea British Alpine Club, primul și cel mai prestigios club montan din lume.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri