E mai bună Simone Biles decât Nadia Comăneci?

Data publicării:
colaj simone nadia

Simone Biles e revelaţia Jocurilor Olimpice de la Rio. E cea mai medaliată gimnastă americană a tuturor timpurilor. Unii cred că e cea mai mare gimnastă din istorie. E campioana cu care românca Martha Karoly se retrage din gimnastică, după jumătate de veac în care a fost antrenoare. A început cu Nadia, termină cu Simone. O performanţă pe care istoria acestui sport nu o va trece cu vederea.

„Misiune îndeplinită!”. Acesta e gândul cu care Marta Karoly se retrage din lumea gimnasticii, după jumătate de secol în care a antrenat şi a plămădit cele mai mari vedete ale acestui sport.

Lasă în urmă un şir de aur care a început cu Nadia Comăneci şi al ei 10 care a scris istorie. Acum, acest şir este încheiat de Simone Biles, „cea mai talentată gimnastă din istorie”, cum i se spune din ce în ce mai des.

Pentru mine, Nadia Comăneci a fost prima noastră campioană olimpică, iar Simone e ultima. E fantastic”, a comentat Martha Karoly moştenirea dinastiei pe care o lasă în urmă ea şi soţul ei, Bela.

În cei 15 ani de când Martha Karoly a preluat coordonarea ei, echipa naţională de gimnastică feminină a Statelor Unite a cucerit Planeta. Iar Simone Biles e cel mai spectaculos final de carieră la care ar putea visa un antrenor. Are 19 ani şi doar 1,42 metri înălţime. Cu toate acestea, e uriaşa gimnasticii mondiale. Şi-a început ascensiunea în 2013, când a câştigat aurul mondial la individual compus. Au urmat titlurile din 2014 şi 2015, iar acum şi-a desăvârşit opera - a urcat de patru ori pe prima treaptă a podiumului olimpic.

„Câteodată aud publicul ovaţionând şi îmi simt corpul ca şi cum ar fi pe pilot automat, iar uneori, după ce fac un exerciţiu complicat, mă întreb dacă am făcut într-adevăr aşa ceva”, spune Simone Biles, campioană olimpică şi mondială la gimnastică.

E o performanţă care îi va consolida lui Biles titlul de cea mai mare gimnastă a tuturor timpurilor, spun soţii Karoly. Cealaltă mare campioană a lor, Nadia Comăneci, care e de 40 de ani vedeta numărul unu a acestui sport, încă mai aşteaptă verdictul final.

„Simone e o campioană olimpică uimitoare şi sunt o mare fană a ei. Totuşi, doar timpul va stabili dacă va fi şi cea mai mare campioană a tuturor timpurilor”, a declarat Nadia Comăneci pentru USA Today Sports.

Cel mai mare avantaj al tinerei din Ohio este că nu simte deloc presiunea publicului în timpul exerciţiilor. Şi sunt exerciţii extrem de complicate, pe care le execută de cele mai multe ori perfect.

„În acest moment, este cea mai bună gimnastă din lume!”, spune Bela Karolyi, antrenor de gimnastică.

În spatele atitudinii sale pozitive şi a exuberanţei stă, însă, un destin teribil, pe care Biles l-a înfruntat mereu cu fruntea sus. Născută într-o familie destrămată, ea a fost dată în grija bunicilor, care au adoptat-o.

„Nu mă deranjează deloc să vorbesc despre asta, fiindcă eram foarte tânără când s-a întâmplat...”, spune Simone Biles.

Micuţa Simone avea şase ani când a început gimnastica, iar un an mai târziu şi-a întâlnit actuala antrenoare. Uluită de eleva sa, Aimee Boorman a constatat rapid că Simone are un ritm de învăţare formidabil - îi ia doar trei zile să deprindă un element nou. Prin comparaţie, alte gimnaste au nevoie de ani întregi pentru aşa ceva.

„Mi-am spus: De unde vine fata asta? A făcut un exerciţiu complicat prima oară când a intrat în sală şi mi-a spus că fratele ei a învăţat-o în grădina din spatele casei”, povestește Aimee Boorman, antrenoarea lui Simone Biles.

Simone este în sala de gimnastică şase zile pe săptămână. Exersează chiar şi câte şapte ore pe zi, dar nu regretă nici un moment decizia de a renunţa la viaţa de adolescentă normală.

„Ei bine, pot spune că am pierdut un bal, dar am fost la trei campionate mondiale şi nu cred că sunt multe fete care pot spune acest lucru...”, spune Simone Biles, campioană olimpică şi mondială la gimnastică.

Citiți și:
Simone Biles egalează recordul din 1984 al Ecaterinei Szabo - patru medalii de aur la aceeași olimpiadă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri