EURO 2016 | 82 de agenţi de securitate figurează pe lista suspecţilor de terorism

Data publicării:
Stade de France GettyImages-467641192

Descoperirea suspecţilor de terorism printre agenţii de pază de la Euro 2016 a fost făcută din întâmplare. Şeful serviciului secret francez a decis să facă verificări suplimentare după ce atât Statele Unite, cât şi Germania au avertizat în privinţa unor potenţiale atentate teroriste în timpul turneului final.

Nu mică le-a fost mirarea oficialilor când au descoperit că 82 din cei 3.500 de agenţi angajaţi să îi apere pe fani figurează pe lista suspecţilor de terorism. Au ajuns pe lista neagră fie pentru că aparţin unor grupuri teroriste, fie pentru că în trecut au avut un comportament extremist.

Ne aflăm într-o perioadă în care ameninţarea atentatelor este reală, permanentă, şi există riscuri serioase în această perioadă, în luna desfăşurării EURO 2016”, a spus Michel Cadot, prefectul poliţiei din Paris.

Un alt suspect a fost arestat în Ucraina. Bărbatul plănuia atentate la sinagogi, moschei, oficii fiscale şi la punctele de control de pe autostrăzi tot pe perioada turneului final. Suspectul a încercat să plece din Ucraina spre Franţa. A fost însă oprit la frontiera dintre Ucraina şi Polonia şi arestat. Avea un adevărat arsenal asupra lui.

„Cetăţeanul francez avea cinci arme de asalt Kalaşnikov, 5.000 de gloanţe, două lansatoare de rachete antitanc şi muniţie pentru acestea, 125 de kilograme de TNT, 100 de detonatoare, 20 de cagule”, a declarat Vasili Griţak, şeful Serviciului de Securitate.

În acest context, autorităţile franceze iau măsuri draconice de securitate. Peste 90.000 de poliţişti, soldaţi şi agenţi privaţi de securitate vor fi mobilizaţi în toată Franţa pentru a asigura buna desfăşurare a Campionatului European. În plus, regulile privind accesul suporterilor pe stadion au fost modificate pentru a preveni orice incidente.

În mod normal, la Stade de France, această zonă este plină de spectatori în zilele de meci, deoarece aici se regăsesc porțile de intrare în stadion. Însă, pentru acest campionat european, UEFA a luat niște măsuri excepționale de securitate: a instalat inclusiv un gard de jur împrejurul stadionului, cu doar patru căi de acces pentru spectatori. Chiar și așa, pentru a ajunge în această zonă, plătitorii de bilete trebuie să mai treacă prin alte două filtre de control”, relatează Sebastian Perju, corespondent Digi24 în Franţa.

Campionatul European debutează vineri, la ora 22:00, cu meciul Franţa-România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri