Cristina Neagu, prima jucătoare din istorie desemnată de trei ori cea mai bună handbalistă a lumii

Data actualizării: Data publicării:
neagu2

Internaționala română Cristina Neagu (Buducnost Podgorica) a fost aleasă cea mai bună jucătoare a lumii în anul 2016, în ancheta realizată de Federația Internațională de Handbal (IHF) pe site-ul său oficial.

Handbalista câștigă pentru a treia oară titlul de cea mai bună jucătoare a lumii, după 2010 și 2015.

Cristina Neagu a câștigat clar votul fanilor, cu 37,14%, în fața norvegiencei Nora Mork (20,86%), iar olandeza Nycke Groot a ocupat locul al treilea. Suedeza Isabelle Gullden (CSM București) a ocupat locul patru, iar pe cinci a fost o altă reprezentantă a Norvegiei, portarul Kari Grimsbo.

„Sunt copleşită de emoţii, acest titlu, al treilea, a venit mai repede decât mă aşteptam. Nu am avut acea siguranţă de la finalul lui 2015, când am avut performanţe extraordinare. Atunci aveam nevoie doar de confirmarea oficală. Anul ăsta am stat cu emoţii, deşi ştiam că am şansele mele. Bucuria mea e că am reuşit a treia oară să fiu aleasă cea mai bună handbalistă a lumii. Sunt fericită că voi primi premiul alături de Karabatic. Aştept să-l primesc şi pe cel din 2015, pentru că încă nu l-am primit. Acest premiu nu schimbă nimic din ceea ce sunt eu. Vreau să joc la cel mai înalt nivel, să fiu sănătoasă, astfel pot arăta în continuare lucruri importante”, a declarat Cristina Neagu, la emisiunea "Fotbal Club".

Handbalista de 28 de ani a recunoscut că ar renunţa la toate trofeele individuale în schimbul unei medalii de aur cu naţionala României.

„Premiile individuale sunt importante, dar le-aş da pe toate pentru o medalie de aur cu echipa naţională. Ştiu că fetele alături de care joc fac tot ce pot, încercăm să ajutăm echipa, din păcate nu am reuşit să luăm un aur până acum. La CM 2015 am fost aproape de calificarea în finală. Mergem mai departe, încă am speranţe foarte mari. Cât timp voi juca handbal voi da totul pentru a obţine acest lucru”, a precizat sportiva legitimată la Buducnost.

Neagu a devenit prima jucătoare din istorie care este desemnată de trei ori cea mai bună handbalistă a lumii. Din acest punct de vedere, viitoarea componentă a echipei CSM Bucureşti poate fi considerată corespondenta lui Lionel Messi în handbalul feminin.

Asta pentru că argentinianul de 29 de ani deţine recordul de victorii în ceea ce priveşte Balonul de Aur - 5. Românca insistă, însă, că nu este de acord cu această comparaţie.

„Paralela cu fotbalul mă depăşeşte de fiecare dată. Ştiu cine sunt Messi şi Cristiano Ronaldo, urmăresc fotbalul, ştiu foarte multe lucruri despre fotbal, însă nu-mi place comparaţia asta. Nu mi-a plăcut niciodată. În sportul pe care îl practic, sunt singura jucătoare din istorie care a primit acest premiu de trei ori. Nu se pot compara sporturile. Eu sunt fericită că pot arăta ceva în sportul pe care îl practic eu şi nu-mi place această paralelă cu fotbalul”, a declarat Neagu, la emisiunea „Fotbal Club”.

Neagu nu a avut rezultate deosebite în 2016, dar ajuns cu Buducnost la turneul Final Four al Ligii Campionilor și a participat cu naționala României la JO 2016 și la EURO 2016 (locul 5). Interul stânga a fost a treia marcatoare în sezonul trecut al Ligii Campionilor, al JO 2016 și la EURO 2016. Gullden a câștigat anul trecut Champions League cu CSM București, dar naționala Suediei nu a avut o prestație deosebită al EURO 2016. A fost golghetera ediției trecute a Ligii Campionilor.

Nycke Groot a fost vicecampioană europeană cu naționala țării sale în 2016 și clasată pe locul 4 la JO 2016, iar Nora Mork și Kari Grimsbo au cucerit bronzul la JO 2016 și aurul la EURO 2016.

La antrenorul anului în handbalul feminin, titlul de cel mai bun tehnician a revenit lui Thorir Hergeirsson (câștigător în 2011, 2012, 2014 și 2015), antrenorul Norvegiei. Francezul Olivier Krumbholz (antrenorul anului 2010), vicecampion olimpic și medaliat cu bronz la EURO 2016 cu Les Bleues, a ocupat locul al doilea, iar pe trei a fost Henk Groener, antrenorul naționalei Olandei, care a ieșit victorios din duelul cu danezul Kim Rasmussen, câștigător al Ligii Campionilor cu CSM București, după care a preluat naționala Ungariei, fără rezultatele așteptate. Rusul Evgheni Trefilov (antrenorul anului 2009), campion olimpic cu echipa țării sale, a terminat pe locul cinci în ancheta IHF.

Titlul de cel mai bun handbalist al anului trecut a revenit francezului Nikola Karabatic (la al treilea trofeu, după cele din 2007 și 2014), urmat în clasament de danezul Mikkel Hansen (câștigătorul din 2011 și 2015), de germanul Andreas Wolff (campion european în 2016, bronz la JO 2016), croatul Domagoj Duvnjak (câștigătorul titlului în 2013) și norvegianul Sander Sagosen.

În lupta pentru titlul de cel mai bun antrenor în handbalul masculin, Didier Dinart (Franța) i-a învins pe Christian Berge (Norvegia), al treilea a fost Veselin Vujovic (Slovenia), Dagur Sigurdsson (Germania) s-a clasat pe patru, iar pe cinci a terminat Gudmundur Gudmundsson (Danemarca).

Nominalizările au fost făcute de un grup de experți IHF și antrenori ai celor mai bune echipe de la ultimele Campionate Mondiale, iar iubitorii handbalului și reprezentanții presei au putut vota la cele patru categorii până pe 9 martie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri