Andreea Răducan: Cred că am pierdut contactul cu ce înseamnă gimnastica de înaltă performanță. Ne lipsesc disciplina și munca

Data actualizării: Data publicării:
Andreea Raducan
Facebook

Invitată la "Jurnalul de Seară", Andreea Răducan, campioană olimpică la gimnastică, a comentat rezultatele obținute la Rio, considerând că „ în gimnastică românească au existat câteva schimbări” și că „am pierdut contactul cu ce înseamnă gimnastica de înaltă performanță, ne lipsesc disciplina și munca”.

Despre rezultatele obținute de Cătălina Ponor la proba de bârnă de la Rio, Andreea crede că gimnasta a fost copleșită de emoții și de așteptările celor de acasă. „Deși este o sportivă cu experință, cu experința jocurilor olimpice și cu obținerea rezultatelor la un nivel foarte înalt, cred că de data aceasta au copleșit-o emoțiile și așteptările celor de acasă, poate și dorința ei de face lucrurile foarte bine. Se întâmplă uneori când ești foarte agitat, când îți dorești prea mult, din dorința de a face totul perfect riști să strici,” a declarat gimnasta.

Despre situația din gimnastica românească, Andreea crede că acest declin a început de câțiva ani.

Oamenii, nu toți, reușesc să înțeleagă faptul că și în gimnastică românească au existat câteva schimbări, nu toate cele mai reușite, iar acest declin a început de câțiva ani încoace. E nevoie de răbdare și foarte multă muncă. Cred că noi am pierdut contactul cu ce înseamnă gimnastica de înaltă performanță, ne lipsesc disciplina și munca. Am fost des întrebată care e cheia succesului. Întotdeauna munca a fost de bază, sigur că e nevoie de talent, dar munceam și eram atât de bine pregătite încât dacă cineva m-ar fi trezit la 3 dimineața să fac un exercitiu la bârnă, mă trezeam și îl făceam fără ratare. Asta înseamnă să fii foarte bine pregătit.”

Opinia mea este că problema este înca de la cluburi. Bagajul tehnic al sportivelor este din ce în ce mai mic în comparație cu ce aveam eu și colegele din generația mea. Perioada în care vin la lot este destul de scurtă până ajungi să participi la campionate mondiale, într-un timp scurt să corectezi ce ai învățat mai puțin corect, să înveți elemente noi, totul se întâmplă în foarte scurt timp. A fost și acest timp al antrenorilor care au venit, au plecat, copiii sunt din ce în ce mai dificili. O altă problemă este cea a părinților care vin peste antrenori și spun că li se pare că copilul nu e bine pregătit. Antrenorii și Federația se confruntă cu diferite probleme din partea părinților. Trebuie să existe respect, disciplină și multa muncă dacă vrem să revenim în top. În afară de asta cred că publicul din România, cel care iubește gimnastica, sunt foarte mulți oameni care sunt obișnuiți să se bucure la aceste competiții. Ei nu înțeleg că gimnastica nu e fotbal, aici nu merge cu Huă, pentru că această problemă între Cătălina și Larisa a fost cumva alimentată și de public.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri