Retrospectivă. Cele mai frumoase momente ale României la Jocurile Olimpice

Data publicării:
Jocuri olimpice rio Brazilia GettyImages-476376556

La Jocurile Olimpice din 1976 de la Montreal, România a obținut 27 de medalii, dintre care patru de aur. Mai mult, gimnasta Nadia Comăneci a ajuns pe primele pagini ale presei internaționale, după ce a obținut nota 10, devenind prima gimnastă din lume care a primit această notă.

În 1984, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, România a câştigat 53 de medalii, dintre care 20 de aur. Era însă anul când România a fost singura țară estică ce nu a respectat boicotul impus de Uniunea Sovietică.

Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000 au adus României 26 de medalii, dintre care 11 de aur.

La Jocurile Olimpice de la Atena din 2004, România a câştigat 19 medalii, dintre care opt au fost aur.

În 2012, la Jocurile Olimpice de la Londra, România a câştigat nouă de medalii, dintre care două de aur. 

Cristian Tudor Popescu a spus la Digi24 că după 1989 medaliile obținute la Jocurile Olimpice se datorează sportivilor ca indivizi nu sistemului în general.

Dacă vă uitați la toate sporturile practicate în România, ele au o curbă descendentă după 1989, ruptă din când în când de performanțe singulare care se datorează unor persoane, nu unui sistem. Înfășurătoarea curbei nu avea cum să ducă matematic decât la ce văd acum că se întâmplă la Rio. Țiriac spunea în 2000, a fost ultimul mare triumf al României, a avut tăria să spună nici nu știți ce ne asteaptă, o să culegem ce semănăm. Au trecut doar 16 ani și asta se întâmplă”, a spus jurnalistul. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri