Familia tradițională | USR a anunțat rezultatul referendumului intern

Data actualizării: Data publicării:
vot pe tableta shutterstock_234376006
Foto: Shutterstock

Referendumul intern din USR s-a încheiat duminică, 13 august, la ora 24:00. Din totalul de 1.829 de membri USR au votat 1.453, prezența finală la vot fiind de 78%. Rezultatele arată că 52,7% dintre membrii partidului au votat pentru poziționarea partidului față de inițiativa de modificare a Constituției inițiată de Coaliția pentru Familie, se arată într-un comunicat al formațiunii.

Rezultatele referendumului intern vor fi validate de Biroul Național al USR care se reunește în ședință în cursul zilei de luni.

Referendumul s-a desfășurat timp de șapte zile consecutive, între 7 și 13 august, iar membrii au avut de răspuns la două întrebări:

La întrebarea „Susţineţi ca USR să aibă o poziţie ca partid pe tema referendumului Coaliţiei pentru Familie?"

766 au votat DA, iar 682 au votat NU.

La întrebarea „Cum trebuie să se poziţioneze USR ca partid pe tema referendumului Coaliţiei pentru Familie?"

184 au votat PRO, iar 864 au votat CONTRA.

Referendumul s-a desfășurat prin intermediul unei platforme online, care a asigurat secretul total al votului. Fiecare membru a primit pe mail un user și o parolă unice pentru a se putea loga pe platformă să voteze.

Rezultatele referendumurilor interne vor constitui o bază pentru luarea deciziilor în cadrul Biroului Național al USR, menționează comunicatul USR.

Referendumul intern din USR a fost declanşat la începutul lunii iunie de peste 200 de membri ai partidului, semnatari ai unei iniţiative a filialei Suceava.

Fondatorul USR, Nicușor Dan, a demisionat de la şefia formaţiunii pe 1 iunie după ce, cu o zi înainte, conducerea partidului a decis prin vot să se poziţioneze împotriva revizuirii Constituţiei pentru redefiniriea familiei. Nicuşor Dan şi-a motivat demisia prin faptul că nu a putut respecta promisiunea făcută celor pe care i-a convins să intre în partid, potrivit căreia Uniunea nu va lua decizii care să contravină sentimentelor intime, identitare ale membrilor săi. El a spus că, în cazul în care un organism de conducere al partidului superior Biroului Naţional va anula decizia de poziţionare a formaţiunii pe problema familiei, el se va întoarce în USR, precizând că în caz contrar va aştepta să apară un partid în care să se regăsească.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută emisiunii „În fața ta” de la Digi24, Nicușor Dan a explicat că în USR există două grupări - „USR progresist”, reprezentată de Vlad Alexandrescu și Florina Presadă, și „USR liberal”, susținut de Cristian Ghinea și Dan Barna.

„Cele două manifeste care au apărut în opinia publică (legate de referendumul intern privind familia) nu reprezintă, în opinia mea, două jumătăți din partid. Reprezintă opinia unor grupuri care împreună nu știu dacă au 20% din membrii partidului. În opinia mea, membrii USR doresc să continue împreună și să reducă această tensiune pe o chestiune de ordin ideologic care nu este pe agenda publică în momentul ăsta”, a spus Nicușor Dan la Digi 24.

El a reconfirmat că va reveni în USR doar dacă rezultatul referendumului intern va da câștig de cauză poziției conform căreia USR nu se va poziționa public în chestiunea referendumului pentru modificarea Constituției. În aceste condiții, rezultatul referendumului anunțat duminică seara de USR înseamnă că Nicușor Dan NU va reveni în USR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri