24 de minute | Directorul Universității Lumina: Ministerul Educației să ia o poziție față de...

24 Minute

Deja am început să luăm măsuri. Această declarație nefericită nu are niciun fond, niciun rezeam, a fost făcută fără niciun motiv sau dovadă. Să se spună aceste lucruri care nu sunt tocmai adevărate ne-au deranjat și ne-au rănit. Ambasada (Turciei n.red) are imunitate, dar instituțional vorbind noi am început să luăm legătura cu miniștrii din România. Toate școlile noastre sunt acreditate, suntem în rețeaua Inspectoratului General, suntem în catalogul școlilor. Noi dorim ca ei să spună adevărul. Noi lucrând de 22 de ani în educație, ei ne cunosc mult mai bine. Româniae ne cunoaște mai bine decât orice altă țară sau entitate. Ministerul Educației măcar să își spună poziția, să menționeze că școlile sunt acreditate, controlate, verificate de Minister. Toate școlile noastre dacă nu ar fi trecut prin autorizările lor nu ar fi existat”, a spus directorul Universității Lumina la emisiunea exclusiv online 24 de minute. 

Mucahit Biner a atras atenția că cele 11 instituții de învățământ „Lumina” nu sunt finanțate de fundația patronată de Fethullah Gulen și că nici nu sunt afiliate la mișcarea Gulen. Singura legătură este că împărtășesc aceleași valori. 

Clericul Gulen este un înțelept care pune accent pe valorile universale, pe libertate, demnitate, fără să se facă diferențe de gândire, limbă, nație. Este un curent de gândire. Noi îl urmărim și respectăm toate persoane care promovează valorile bune, universale valabile și noi promovăm aceste valori în școlile noastre. Aceasta este singura legătură. Mișcarea hizmet nu are o structură organizcă. Noi promovăm aceste idei universale. A face parte dintr-o mișcare, noi suntem liberi să gândim. Valorile pe care le promovăm în România sunt binevenite de oriunde ar fi dacă sunt valori aplicabile universal. Nu putem să spunem că noi suntem legați organic de mișcarea Gulen.Este o ințiativă civilă și nu am avut, financiar vorbind, niciun sprijin din partea lor”, a subliniat profesorul.

Un motiv pentru declarația ambasadorului Turciei în România privind cele 11 școli Lumina ar fi faptul că Turcia dorește să deschidă școli în alte țări, spune directorul general al Universității Lumina. De asemenea, Muchait Biner a atras atenția că doar 15% dintre elevii lor sunt de origine turcă, majoritatea fiind români. 

Suntem surprinși de ceea ce se întâmplă, încercăîm să înțelegem care ar fi motivul. E posibil să fie unul dintre motive că vor să deschidă școli. Nu avem absolut nimic împotrivă. Dar să arunce noroiul și să păteze și să facă o antipropagandă ne lovește. A apărut în Turcia o lege în legătură cu deschiderile școlilor din afara Turciei. În urma apariției acestei legi e posibil să deschidă școli în alte țări. Au mai avut încercări printr-o fundație, nu prea au mers. Dacă e să ne afecteze cu copiii turci, să zicem că nu mai vine niciunul, e o pierdere de 15%. Toți părinții au dreptul de a alege. Noi facem școală. Dacă vor să își retragă copiii nu ne putem opune. Nu considerăm o pierdere”, a spus directorul Universității Lumina.

Referitor la situația din Turcia, Mucahit Biner a precizat că ce se întâmplă acolo acum este o dictatură „pură”.

E dictatură pură. Consider aceste lucruri o lovitură de stat, o lovitură pentru democrație”, a spus profesorul. 


Ambasadorul Turciei la București, Osman Koray Ertaș, a sugerat într-un interviu acordat sâmbătă seara că din moment ce se va cere extrădarea lui Fethullah Gulen din SUA, România are și ea o problemă cu cele 11 școli private pe care le-ar deține Fethullah Gulen. 

Școlile la care a făcut referire ambasadorul turc sunt grupate sub denumirea „Lumina Instituții de Învățământ”, o organizaţie care s-a înființat în anul 1994 la Constanța. În acest moment, sub această umbrelă funcționează 10 unități de învățământ preuniversitar și o universitate.

Într-un interviu pentru România Liberă, Iulia Nueleanu, PR&Marketing „Lumina Instituții de Învățământ”, neagă orice finanțare din partea organizației clericului Fethullah Gulen și subliniază că școlile funcționează conform legislației românești. „Activitatea noastră nu are nicio legătură cu Fethullah Gulen. Nu există nicio legătură instituțională cu dânsul și el nu se află în Consiliul nostru de administrație. Nu este sponsor și nu ne ajută logistic”, a spus Iulia Nueleanu.  Întrebată de ce portalul hizmetnews.ro (Hizmet este organizația condusă de clericul Gulen - n.r.) reflectă adesea activitatea școlilor Lumina, Iulia Neuleanu a spus: „Informații despre noi sunt publicate pe toate media din România pentru că avem multe activități, avem cei mai mulți elevi medaliați la olimpiadele internaționale. Dacă oamenii scriu despre lucrurile pe care le facem noi, cu asta ne ocupăm, nu e un lucru rău”. Ulterior interviului, menționează România Liberă, în urma unui apel telefonic, Iulia Nueleanu a precizat că legăturile cu mișcarea Hizmet sunt de natura oricăror legături care pot exista cu organizațiile care respectă libertările și drepturile omului.  

Potrivit site-ului www.lumina.ro, instituțiile de învățământ Lumina au fost înființate în 1994 la Constanța în baza unui protocol dintre Ministerului Educației. În prezent, sunt 10 unități de învățământ preuniversitar și o universitate. 

Liceul Internațional de informatică Constanţa    

Liceul Internațional de informatică București   

The International School of Bucharest   

Școala Spectrum București   

Școala Spectrum Constanța    

Grădinița Spectrum București   

Universitatea Europei de Sud-Est Lumina 

Early Learning Centre  

Școala Internațională Spectrum – Cluj 

Școala Internațională Spectrum – Iași

Școala Internațională Spectrum – Ploiești

ICHB - se autorizează profilul Științe ale Naturii

Emisiunea „24 de minute” începe la ora 12:30 și este difuzată exclusiv online, de luni până vineri.

Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” le puteți urmări AICI.

Citiți și:

Criză în Turcia. Cine este clericul Fethullah Gulen, „inamicul nr. 1” al lui Erdogan
VIDEO. Școală din rețeaua inamicului lui Erdogan, atacată în Germania

Profesorul Mucahit Biner, directorul Universității Lumina, a declarat la emisiunea 24 de minute că a cerut Ministerului Educației să își exprime poziția față de instituțiile de învățămnt „Lumina”, după ce ambasadorul Turciei la București a sugerat că ar trebui închise deoarece ar fi finanțate de Fethulah Gulen, un opozant al lui Recep Erdogan. Un motiv pentru această declarație ar fi, potrivit profesorului, faptul că Turcia plănuiește să deschidă ea școli în alte țări. De asemenea, Mucahit Biner a subliniat că instituțiile Lumina împărtășesc curentul de gândire Gulen, dar a atras atenția că nu sunt finanțate de Fethullah Gulen și nici nu sunt afiliate acestei mișcări.

Alte Recomandări