„24 de minute”| Profesorul de economie Cristian Păun: Darea în plată lovește taman în oamenii...

24 Minute

„Fals. Legea dării în plată nu este o lege socială. Îndepărtează creditul ipotecar de la ceea ce este el. Taman în oamenii sărmani lovește această lege, crește avansul și se scurtează durata creditării, deci crește rata și nu își mai permite nimeni”, a spus profesorul de economie.

De asemenea, Cristian Păun a explicat că parlamentarii trebuie să țină cont de sfaturile economiștilor, chiar dacă „sunt supărați pe bănci”, deoarece legea dării în plată mai trebuie gândită. 

Profesorul de economie a declarat că piața construcțiilor din România va suferi din cauza acestei legi.

„Românii vor rămâne chiriași. Piața imobiliară depinde de modul în care România accesează creditele ipotecare. Sectorul construcțiilor este foarte important pentru PIB-ul României, renunțăm la o astfel de oportunitate de dezvoltare. Cred că legea dării în plată trebuie mai bine cumpănită, nu vine cu excepții”, a spus Cristian Păun.  

Profesorul de economie a precizat că într-adevăr România se află într-o perioadă de stabilitate macroeconomică, cum a declarat guvernatorul BNR, dar că stagnează. Cristian Păun a declarat că acest echilbru atins de România trebuie transformat în dezvoltare economică.

„Într-adevăr suntem într-un echilibru în momentul de față, e foarte important însă ca aceste echilibru să îl transformăm în dezvoltare economică pentru că degeaba ești echilibrat și ai reușit să calibrezi cheltuielile la nivelul veniturilor și invers dacă nu reușești să transformi în dezvoltare economică pentru români aceste lucruri. Nu se vede stabilitatea macroeconomică în buzunarul românilor pentru că este obținută cu prețul unor taxe mari. Nu am reformat foarte mult la nivelul statului, la nivelul cheltuielilor, risipei și suntem nevoiți să taxăm românii sub diferite forme, fie antreprenori, fie consumatori”, a spus Cristian Păun. 

Cristian Păun a declarat că este timpul pentru o relaxare fiscală.

„Venim în continuare cu o presiune fiscală mai ales la nivelul antreprenorilor. Ei atunci când sunt suprataxați, chiar dacă consumul este mai liber, ei nu reușesc să inițieze afaceri și într-un final o să eșuăm într-un import mai mare. Tot timpul este momentul pentru o relaxare fiscală. Argumentele sunt foarte simple. Cu un stat ineficient cum este România e bine să lași cât mai puțin pe mâna lor adică să aibă cât mai puțin de cheltuit astfel încât să dea din coate și să eficientizeze resursa pe care o au la dispoziție și să încerce să nu o mai aloce pe proiecte inutile care nu au nicio relevanță la nivelul comunității”, a spus profesorul de economie. 

Taxele mai mici sunt o soluție pentru creșterea economică, a spus Cristian Păun. 

„Orice studiu economic la care am face apel arată că orice țară cu taxe mari nu se dezvoltă. Și atunci există o legătură directă între nivelul de dezvoltare al unei națiuni și nivelul taxelor. Degeaba creștem taxele dacă ele nu se transformă în autostrăzi, ceea ce are nevoie România acum pentru a se conecta la mecanismul piețelor din jur”, a spus profesorul de economie care a precizat că TVA-ul ar trebuie redus până la 16-18 %. 

De asemenea, Cristian Păun a spus că majorarea salariului minim va lovi tot în persoanele din medii defavorizate. 

„Sfatul venit pe fondul salariului minim pe economie, argumentul FMI este cel corect, nu mai umblați la salariul minimum pentru că deja este peste media regiunii și dacă îl mai creștem ajungem să închidem afaceri în România, să creștem șomajul”, a spus profesorul de econnomie. 


Profesorul de economie Cristian Păun a declarat la emisiunea „24 de minute”că legea dării în plată nu este o lege socială, ci dimpotriva va afecta persoanele din medii mai sărace. Cristian Păun a explicat că efectele imediate ale acestei legi vor fi creșterea avansului și scurtarea duratei creditării ceea ce va crește rata.  

Alte Recomandări