Evaluare Naţională: Absolvenţii claselor a VIII-a susţin examenul scris la Limba şi Literatura Română

Data publicării:
evaluareNationala

Actualizare 09.30. Evaluarea națională pentru elevii din clasa a VIII-a a început în urmă cu puțin timp, cu proba scrisă la limba română. A fost extrasă varianta de subiect și nu s-au înregistrat probleme, a declarat pentru Digi24 Camelia Gavrilă, inspectorul școlar general al județului Iași.

Evaluarea Naţională se desfăşoară într-o singură sesiune. Subiectele sunt elaborate în cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare şi permit rezolvarea în 120 de minute.

Pentru al doilea an consecutiv, elevii susţin probele în săli de examen supravegheate cu camere video. Dacă elevii sunt prinşi în sală cu copiuţe, mijloace electronice de calcul sau cu telefoane mobile, sunt daţi afară din examen şi li se acordă nota 1 la proba respectivă, indiferent dacă au copiat sau nu.

Afişarea rezultatelor are loc sâmbătă, 29 iunie, zi în care pot fi depuse şi eventualele contestaţii. Acestea sunt analizate între 30 şi 2 iulie, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe 3 iulie. Între 5-9 iulie, elevii vor completa fişele de înscriere pentru liceu, iar prima repartizare computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a va avea loc în 16 iulie. Admiterea la liceu se face în baza mediei obţinute din rezultatele la probele scrise ale Evaluării Naţionale şi media generală de absolvire a claselor V-VIII.

Anul trecut, aproape 34% dintre absolvenţii claselor a VIII-a au eşuat în demersul de a obţine media 5: un pic peste 66% dintre candidaţi au promovat, însă la liceu se poate intra cu media minimă 3:00. Cele mai mari probleme întâmpinate de elevi au fost semnalate la proba de Matematică, unde procentul de promovabilitate a fost de 42,32%. La Limba şi Literatura Română, 48,30% dintre candidaţi au promovat.

Cele mai căutate licee din Capitală (potrivit Calificativ.ro):

1. Goethe

2. Sfântul Sava

3. Ion Luca Caragiale

4. Tudor Vianu

5. George Coşbuc

Calendarul Evaluarii Naţionale 2013 (potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale):

25 iunie - Limba şi Literatura Română - probă scrisă.

26 iunie - Limba şi literatura maternă - probă scrisă.

27 iunie - Matematică - probă scrisă.

29 iunie - Afişarea rezultatelor (până la ora 16:00).

29 iunie - Depunerea contestaţiilor (orele 16:00 – 20:00).

30 iunie - 2 iulie: Rezolvarea contestaţiilor.

3 iulie - Afişarea rezultatelor finale după contestaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri