Facultăţi fără căutare: Specializări de la facultăţile de fizică rămân fără studenţi

Data publicării:
facultati

Porţile instituţiilor de învăţământ superior sunt larg deschise, însă pentru unele candidaţii lipsesc cu desăvârşire. Este vorba despre facultăţi pentru care perioada de glorie a apus, cu toate că pe piaţa muncii există cererea de specialişti în domeniile respective. Cu toate acestea, absolvenţii de liceu le ocolesc pentru că, spun ei, „nu sunt în trend”.

Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Bucureşti are, cu fiecare an, tot mai puţini studenţi. Zeci de locuri rămân neocupate chiar şi după a doua sesiune de admitere. În 2012, de exemplu, au fost disponibile 140 de locuri, însă doar puţin peste 100 de absolvenţi de liceu şi-au depus dosarele aici. Este vorba de specializările de biofizică şi fizică-informatică, unde nu s-au ocupat toate locurile, explică prodecanul Facultăţii de Fizică, Lucian Ion.

Ar putea renunţa la examenul de admitere ca să atragă mai mulţi studenţi, însă reprezentanţii facultăţii refuză să facă acest lucru. Preferă un număr mai mic de studenţi, dar mai bine pregătiţi. „Vreau sa ştiţi că, în cadrul Facultăţii de Fizică, o componentă importantă este cea de cercetare. De fapt, această facultate, deşi este una dintre cele 19 ale Universităţii, aduce cam 40% din zestrea ei ştiinţifică în fiecare an”, arată prodecanul Lucian Ion.

Daniel Stoicescu este unul dintre puţinii absolvenţi de liceu care văd în această facultate un viitor, „pentru proiectele care se derulează. De exemplu, laserul de la Măgurele, cel mai mare din lume care se va construi aici”, spune Daniel.

Nici la Iaşi nu există concurenţă la Facultatea de Fizică. Iar dacă totuşi se înscriu, puţini ajung să termine facultatea. Mulţi renunţă din primul an la studii, doar 55-60% reuşind să absolve, arată Sebastian Popescu, decanul Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii Al. I. Cuza Iaşi.

Facultăţi fără căutare există şi în cadrul universităţilor tehnice, după ce, cândva, aveau şi câte opt candidaţi pe un loc. Acum însă, numărul candidaţilor abia dacă îl egalează pe cel al locurilor disponibile. Este şi cazul Facultăţii de Textile Pielărie. Conferenţiarul universitar Carmen Loghin spune că cerere pe piaţa muncii există: „E clar că piaţa vrea. Nu ştiu de ce nu vin spre textile, noi am încercat să aflăm. Probabil ca tentaţia unor altor activităţi economice, drept, psihologie, e mai mare pentru activitatea inginerească. De aceea Politehnica nu este foarte dragă tinerilor.

O şansă ca locurile la aceste facultăţi să se ocupe ar fi în cea de-a doua sesiune de admitere, din această toamnă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri