RETROSPECTIVĂ 2013. Bacalaureatul a fost marcat de scandal și anchete penale

Data publicării:
Bacalaureat 2013 Liceul Dimitrie Bolintineanu Bucuresti politisti-Mediafax Foto-Gabriel Petrescu

Prima sesiune de bacalaureat din 2013 a fost marcată de cazul fraudării examenului de bacalaureat de la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitală. Poliţie, percheziţii, interceptări ale SRI, anchete ale DNA, demiteri şi condamnări la închisoare, toate au format tabloul învăţământului românesc.

Scandalul a izbucnit pe 1 iulie, chiar în ziua în care se desfăşura proba scrisă la limba şi literatura română. Zeci de procurori şi poliţişti au descins în şcoală cu puţin timp înainte de încheierea testului. Aveau informaţii că unii dintre profesori şi directoarea liceului ar fi cerut bani în schimbul subiectelor de la examen.

Cadrele didactice au fost duse cu autobuzul la audieri. La percheziţii, anchetatorii au găsit asupra examinatorilor 10.000 de lei pe care nu-i puteau justifica, 16 copii după rezolvarea subiectelor la proba de limba română şi lista candidaţilor care plătiseră pentru acest „serviciu”. Imediat, comisia de examinare a fost schimbată, iar conducerea liceului a fost demisă. Directoarea liceului, Costica Vărzaru, arestată preventiv, a admis că a aranjat la inspectorat să fie delegaţi anumiţi profesori în comisia de supraveghere.

A încercat să ajute elevii să aibă un examen cât mai uşor, dar nu pentru a însuşi bani sau alte bunuri. A făcut-o pentru elevi, liceu ca să fie o promovabilitate mai mare”, a spus Gheorghe Moloman, avocatul directoarei.

Au fost percheziţionaţi şi elevii.

I-au scos din clasă, i-au împins la perete ca pe nişte infractori. Au început să-i dezbrace, sutiene, până la chilot, ciorap, tot”, a povestit mama unui elev.

„Au tras de noi în ultimul hal la percheziţie. Multe fete pot să zic că le-a percheziţionat de faţă cu băieţii”, a spus un elev.

Pe 3 iulie au apărut şi interceptările telefonice făcute de SRI în dosar. Probele arătau că profesorii din comisia de examen ar fi primit câte o mie de lei, iar preşedintele comisiei 5.000 de lei.

„Este vorba despre demontarea unui mecanism care, se pare, ar fi trebuit să intre în funcţiune după încheierea probelor”, a declarat Remus Pricopie, ministrul Educaţiei.

În ultima zi de examen, poliţiştii au venit cu două autocare pentru a duce la audieri aproximativ 100 de absolvenţi. Părinţii lor au reacţionat violent.

„Să vă fie ruşine, să vină partea legală”, strigau părinții.

Cazul a fost atât de grav încât a ajuns şi în atenţia preşedintelui Traian Băsescu.

Parcă a fost la nivel prea înalt. Când ajungi la directorul şcolii e rău. Să primeşti suta de lei, euro, în mână tu ca dascăl ca să-l laşi să copie la Bac asta nu-mi imaginasem”, a spus șeful statului.

Primele senţine au fost date la finalul lunii noiembrie. Şefa comitetului de părinţi de la liceul Dimitrie Bolintineanu şi o profesoară au fost condamnate de Tribunalul Bucureşti la doi şi, respectiv, un an de închisoare cu suspendare. Cele două şi-au recunoscut faptele. Judecata continuă pentru directoarea liceului, Costica Vărzaru şi pentru o elevă inculpată în același dosar.

Însă nu doar Liceul Bolintineanu a fost implicat în scandal în plin bacalaureat. Şi la Liceul Dimitrie Gusti au apărut acuzaţii asemănătoare. Mama unei fete care a fost eliminată din examen a declarat că diriginta i-a cerut 600 de euro pentru ca fiica ei să ia bacalaureatul. Nemulţumită că fiica ei nu mai poate continua examenul a sunat-o pe dirigintă şi i-a cerut să-i returneze banii. După această discuţie telefonică, femeia s-a întâlnit într-o parcare a unui centru comercial, unde diriginta i-a dat înapoi cei 600 de euro.

DNA a ajuns şi la un liceu din Sibiu. Un inspector şcolar a fost urmărit de procurori, după ce a cerut unui candidat 2.200 de lei ca să treacă proba scrisă la română. La finalul anchetei, întreaga comisie de bacalaureat de la Centrul zonal de evaluare din Sibiu a fost demisă.

Nici a doua sesiune de bacalaureat n-a fost lipsită de incidente.

„Păi ce, vă las să daţi examenul careva? Eu dau cu cărămizi în geam. Să vină şi poliţie, să vină toţi! Nu dă nimeni examen, dacă nu dau eu examenul nu mai dă nimeni!”, spunea atunci o elevă de la Liceul Ștefan Odobleja din București.

Tânăra a trecut la ameninţări pentru că nu a fost lăsată să intre în şcoală la una dintre probele examenului de bacalaureat. Fata întârziase zece minute. A susţinut totuşi examenul din subiectele de rezervă. În aceeaşi situaţie s-au mai aflat şi alţi zece candidaţi. Ministrul Educaţiei Remus Pricopie a anunţat că pentru bacalaureatul din 2014 s-ar putea ca în clase să fie introduse dispozitive pentru înregistrări audio. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri