Rușanu achitat, Carabulea 6 ani de închisoare. Explicații pentru pedepsele din dosarul ASF

Data publicării:
collage-2

Ilie Carabulea a ajuns în faţa instanţei în primăvara lui 2014, când procurorii l-au acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, instigare la fals, grup infracţional şi folosirea unor informaţii secrete pentru binele său.

O listă întreagă de acuzaţii pentru care magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis astăzi că Ilie Carabulea trebuie să stea şase ani după gratii.

Pedeapsa poate părea mică având în vedere lista acuzaţiilor, dar o explicaţie pentru acest lucru poate veni din faptul că Ilie Carabulea a făcut mai multe denunţuri. Cu alte cuvinte, pedeapsa poate să fi fost redusă ca parte a colaborării cu anchetatorii.

Un alt inculpat, Dan Radu Ruşanu, fost preşedinte al ASF, a fost însă achitat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. Acesta a ajuns în faţa judecătorilor cu acuzaţia că, din funcţia pe care o avea în cadrul ASF, a avut grijă să nu verifice nimeni într-un mod cinstit activitatea Carpatica Asig. Mai mult, procurorii spun că acesta ar fi cerut angajaţilor să semneze angajamente că nu fac declaraţii în faţa procurorilor anticorupţie fără ştirea lui.

Procurorii DNA au susţinut şi că soţia lui Daniel Chiţoiu, fost director în cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, l-a ajutat pe Ilie Carabulea să păstreze Carpatica Asig pe piaţă. Instanţa a condamnat-o astăzi că Laura Chiţoiu la un an de închisoare cu suspendare. Nici în cazul acesteia decizia nu este definitivă.

Problemele Carpatica au început în 2014 când intrase într-un program de redresare financiară. Procurorii spun că, la sfârşitul anului, conducerea Carpatica Asig a modificat raportările financiare căci rezerva necesară pentru acoperirea daunelor era cu peste 23,6 milioane de euro mai mică decât în realitate, iar firma nu a pus deoparte nici cele aproape trei milioane de euro pentru acoperirea pierderilor, aşa cum cerea legea.

Falsurile s-ar fi făcut pentru a evita suspendarea autorizaţiei de funcţionare a Carpatica Asig. Practic, conducerea companiei tăia zerouri din contabilitate pentru a arata că daunele sunt mai mici decât cele reale. Totul, spun procurorii, s-a făcut la iniţiativa lui Ilie Carabulea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri