Specializări desființate în facultăți, din cauza numărului mic de posibili studenți

Data publicării:
1071496 617570461595508 1858014000 o

Aproape 200 de specializări de la 37 de instituţii de învăţământ superior vor fi desfiinţate. Cele mai multe dipar din universităţile particulare, dar nici cele de stat nu au scăpat. Astfel specializări vor fi tăiate de la Universitatea Bucureşti,Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

Ministerul Educației a făcut o analiză a universităților, facultăților și, mai ales a specializărilor existente și a decis ca unele specializări să nu mai primească în continuare licență de funcționare.

Decizia vine chiar într-o perioadă de înscrieri și este posibil ca unii dintre candidați să fi apucat să se înscrie la specializările cu probleme. Hotărârea a fost luată după ce s-a constatat că aceste specializări nu respectă toate standardele de calitate impuse și nu au avut foarte multă căutare în ultimul timp.

Şase universităţi pentru care autorizaţia de funcţionare era provizorie nu mai pot organiza examene de admitere pentru acest an universitar. Decizia a fost luată de Ministerul Educaţiei.

Universităţi care intră în lichidare

Universitatea "Mihai Viteazul" din Craiova

Institutul Teologic Romano-Catolic din Iaşi

Societatea Ateneul Român - Universitatea Ecologică "Traian" din Deva

Fundaţia Univeristară "Milenium" din Timişoara

Fundaţia pentru Promovarea Învăţământului European (FINE) - Universitatea Wales- România din Bucureşti

Asociaţia pentru Învăţământ Superior în Comerţ şi Turism - Universitatea de Ştiinţe, Arte şi Meserii din Bucureşti.

Universităţi care ar putea intra în lichidare

Universitatea "Mihail Kogălniceanu" din Iaşi

Universitatea "Mihai Eminescu" din Timişoara

Universitatea Financiar-Bancară din Bucureşti

Institutul Teologic Romano Catolic din Bucureşti.

Sunt însă şi universităţi care desfiinţează singure zeci de specializări pentru că nu au studenţi

Printre acestea, ştiinţele informării şi documentării sau maşini-unelte şi sisteme de producţie. În top sunt Universităţile "Lucian Blaga" din Sibiu şi "Dunărea de Jos" din Galaţi.

În total, 183 de specializări vor fi desfiinţate în facultăţi de stat şi private.

Universităţi cu specializări închise

Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu - 21 specializări

Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi - 17 specializări

Universitatea Transilvania din Braşov - 16 specializări

Universitatea Bucureşti - 15 specializări

Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" din Arad - 15 specializări

Universităţile de stat au în acest an 150.000 de locuri, iar cele private 50.000, în vreme ce bacalaureatul a fost luat de 99.000 de absolvenţi de liceu.

Anton Hadăr: „Este ineficient să susții o specializare cu 10-25 de studenți”

Anton Hadăr, preşedintele Alma Mater, a declarat la Digi24 că trebuie luat în considerare criteriul eficienţei, dacă există studenţi suficienţi pentru specializările respective, dacă universitatea le poate susţine.

„A susţine o specializare cu 10 - 25 de studenţi e ineficient. Poate nu sunt îndeplinite cerinţele mediului de afaceri, dacă îndeplinesc standardele de calitate. Vă asigur că vor mai fi în viitor trimise şi câteva alte specializări care nu au îndeplinit criteriile sau care au fost scoase din anumite contexte. Dacă universităţile susţin că este absolut necesar să funcţioneze o anumită specializare – dacă are succes local sau chiar naţional – pot obţine din partea ministerului o aprobare”, a spus Anton Hadăr.

Mihnea Costoiu: Şase universităţi autorizate nu mai pot organiza admitere pentru că nu au solicitat evaluare

Şase instituţii de învăţământ superior autorizate să funcţioneze provizoriu nu vor mai putea organiza admitere, începând cu anul universitar 2013-2014, pentru că nu au solicitat evaluare la termen şi au mai multe nereguli, a declarat ministrul pentru Învăţământ Superior Mihnea Costoiu.

Cele şase universităţi vor intra în lichidare pentru toate programele de studii de licenţă, a precizat ministrul Mihnea Costoiu, atrăgând atenţia candidaţilor că trebuie să verifice la fiecare universitate dacă programul de studii pentru care optează este autorizat provizoriu sau acreditat.

Instituţiile vizate sunt Universitatea „Mihai Viteazul” din Craiova, Institutul Teologic Romano-Catolic din Iaşi, Societatea Ateneul Român - Universitatea Ecologică „Traian” din Deva, Fundaţia Univeristară „Milenium” din Timişoara, Fundaţia pentru Promovarea Învăţământului European (FINE) - Universitatea Wales- România din Bucureşti şi Asociaţia pentru Învăţământ Superior în Comerţ şi Turism - Universitatea de Ştiinţe, Arte şi Meserii din Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri