Universitatea Bucureşti face apel către ministrul Educaţiei privind retragerea titlului de doctor al lui V. Ponta. Sorin Cîmpeanu: Soluţia legală va fi aplicată cu celeritate

Data publicării:
victor ponta 2 1

 

ACTUALIZARE 12.07. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a comentat astăzi solicitarea care i-a fost adresată de Universitatea Bucureşti.

„Nu o să temporizez în niciun fel ce trebuie să fac conform legii. Ca să cunosc ce trebuie să fac conform legii trebuie să discut cu juriştii. Am să mă consult cu colegii de la juridic, soluţia legală prin care vom putea retrage titlul de doctor va fi aplicată cu celeritate.

În 2003, lui Victor Ponta i s-a acordat titlul de doctor, certificat prin ordin de ministru.

Pe principiul simetriei, retragerea titlului poate fi făcută prin act de aceeaşi valoare cu cel prin care i s-a acordat”, a spus ministrul Educaţiei.


Solicitarea transmisă de rectorul Mircea Dumitru:

„Vă transmitem, în anexă, notificarea primită din partea domnului Victor Ponta privind renunțarea la titlul de Doctor în Drept.

Vă transmitem, de asemenea, în copie, următoarele documente:

• dosarul înaintat ministerului în 2003, în vederea acordării titlului de doctor

• teza elaborată de domnul Victor Ponta

• decizia Comisiei de Etică a Universității din București din data de 17 iulie 2012 privind acuzația de plagiat

• corespondența purtată de Universitatea din București, cu comisiile de specialitate ale MEN, în 2012.

Ținând seama de decizia Comisiei de Etică și de poziția Senatului Universității din București din 25 iulie 2012, vă rugăm să dispuneți măsurile necesare în vederea retragerii titlului de Doctor în Drept acordat domnului Victor Ponta prin Ordinul Ministrului nr. 5663/15.12.2003”.

Adresa este semnată de prof. dr. Mircea Dumitru, rector al Universității din București.

Victor Ponta a postat marți pe contul de Facebook o scrisoare în care anunță că renunță la titlul de doctor în drept. Titlul a dat naștere în 2012 unei ample controverse, întrucât premierul a fost acuzat că a plagiat. Victor Ponta a negat însă constant aceste acuzații. Acum spune că trebuia să renunțe la titlu mai demult și își anunță intenția de a se înscrie la un nou titlu de doctorat.

Scrisoarea lui Victor Ponta:

„Am trimis astăzi o scrisoare către rectoratul Universității București:

Stimate Domnule Rector,
Vă scriu pentru a vă notifica renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București.

Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credință în argumentele mele la momentul apariției contestării și nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic.

După ce voi părăsi viața politică îmi doresc să inițiez un nou demers doctoral, respectând toate standardele și cerințele de la acel moment.

Domeniul Educației este unul fundamental și esențial nu doar pentru activitatea Guvernului ci și pentru viitorul nostru ca societate europeană. De astăzi avem un nou Ministru al Educației și Cercetării și îmi doresc ca mandatul acestuia să fie plin de succes în atingerea obiectivelor sale, fără a fi perturbat de o temă care în timp a devenit eminamente politică.

Strict personal, perioada petrecută de mine ca student al Facultății de Drept a Universității București reprezintă o amintire excepțională și regret nespus dacă discuțiile apărute după momentul preluării funcției de Prim-Ministru au afectat imaginea unei instituții pe care o iubesc la fel de mult ca toți ceilalți absolvenți ai săi!

Pentru toate aceste argumente, vă rog să luați act, domnule Rector, de decizia mea de a renunța la titlul de doctor în drept.

Cu stimă,
Victor Ponta

București, 16 decembrie 2014. În atenția Rectorului Universității București, Prof. univ. dr. Mircea Dumitru".

Gheorghe Iancu: Nu se poate renunța la titlul de Doctor, acesta se poate doar retrage

Legea 1/2011, cea care reglementează învățământul de toate gradele, permite numai retragerea titlului de Doctor, în situația încălcării unor standarde de calitate sau a eticii profesionale. Ca urmare, dacă s-ar constata acest lucru, sigur, se poate retrage titlul de Doctor”, a declarat Gheorge Iancu, în „Jurnalul de Seară”.

Altceva, legea mai sus amintită nu spune, nu spune de renunțare. Este ca și cum dumneavoastră ați renunța la mama dumneavoastră. Este o chestiune imposibilă. Universitatea unde s-a desfășurat doctoratul ar putea să-i retragă titlul, ca instituție care organizează cursurile acestea de doctor. Victor Ponta poate să renunțe la titlul de Doctor în sensul de a nu mai trece în niciun fel de CV calitatea sa de Doctor”, a explicat profesorul de Drept Constituțional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri