ANAF îi răspunde șefei DNA

Data publicării:
anaf - captura digi24

Laura Codruța Kovesi este nemulțumită de activitatea ANAF. Șefa DNA a spus, la Digi24, că dacă Ministerul de Finanțe „nu se descurcă” cu executarea bunurilor sechestrate, atunci să predea această atribuție unei instituții care vrea să facă acest lucru. Ea a precizat că doar din dosarele DNA averile ce trebuie confiscate se ridică la 310 milioane de euro.

„Valoarea prejudiciilor ce provin din dosare instrumentate de DNA pentru care au fost comunicate sentințe judecătorești în 2014 este de 150 milioane de euro, nu de 300 milioane de euro”, susține ANAF într-un comunicat.

Instituția își exemplifică activitatea în cazul recuperării prejudiciilor cu dosarul ICA:

„În cazul ICA, ANAF a valorificat deja un bun imobil recuperând cca 300.000 euro, pentru celelalte bunuri mobile și imobile, activitatea de evaluare și valorificare fiind în desfășurare în acord cu termenele de răspuns pe care ANAF la primește de la celelalte instituții ale statului precum și cu eficiența cu care firmele private implicate în procesul de evaluare își îndeplinesc obligațiile prevăzute în contract. Precizăm faptul că ANAF este obligată de lege să contracteze servicii de evaluare prin procedura de achiziție publică”.

ANAF mai susține că 53,6% din totalul prejudiciilor trimise spre executare sunt nerecuperabile (similar arieratelor nerecuperabile) din motive independente de ANAF: partaj, insolvență etc.

ANAF se plânge, pe de altă parte, cu exemple, și de lipsa de personal: „Gradul de încărcare al ANAF în ce privește activitatea de recuperare a arieratelor și a altor sume datorate bugetului este extrem de mare și, implicit, resursa umană și materială necesară recuperării prejudiciilor este cu mult depășită".

Problema personalului există și la DNA. Procurorul-șef, Laura Codruța Kovesi, arătase la Digi24 că 110 procurori se ocupă de 6.600 de dosare.

Concluziile pe care le trage ANAF sunt subliniate în finalul comunicatului cu majuscule:

„AVÂND ÎN VEDERE CELE DE MAI SUS, ESTE PROFUND INCORECT CA ANAF, INSTITUȚIE ANGAJATĂ ÎNTR-UN PROCES DE REFORMĂ COMPLEX, CARE ARE CA PRINCIPAL OBIECTIV EFICIENTIZAREA COLECTĂRII VENITURILOR REZULTATE ÎN URMA OBLIGAȚIILOR DECLARATIVE ȘI DE PLATĂ, SĂ FIE INDICATĂ CA UNIC RESPONSABIL PENTRU GRADUL SCĂZUT DE RECUPERARE A PREJUDICIILOR. ANAF ÎȘI ASUMĂ ACEASTĂ SITUAȚIE DOAR ÎN LIMITA CAZURILOR CARE ȚIN EXCLUSIV DE ANAF, NU ȘI DE ALTE MĂSURI LEGISLATIVE ȘI ORGANIZATORICE PROPUSE DE ANAF PENTRU SCHIMBAREA ACESTEI SITUAȚII ȘI CARE AȘTEAPTĂ DECIZIA ALTOR FACTORI DE CONDUCERE”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri