ANI cere retragerea lui Mircea Diaconu din Parlamentul European

Data publicării:
Mircea Diaconu2-Mfax

ANI spune că în cazul lui Mircea Diaconu există o decizie irevocabilă privind incompatibilitatea sa.

Cererea ANI a fost depusă la Curtea de Apel Bucureşti în 11 iunie.

Instanţa nu a stabilit încă un termen de judecată.

Totodată, inspectorii de integritate au trimis solicitarea la Parlamentul European.


În 19 iunie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție a emis decizie definitivă și irevocabilă în sensul menținerii ca legal și temeinic a raportului de evaluare prin care ANI a constatat starea de incompatibilitate a fostului senator Mircea Diaconu.

Raportat la acest fapt, Curtea Constituțională a opinat, prin decizia nr. 972/2012, faptul că „votul negativ cu privire la starea de incompatibilitate constatată irevocabil printr-o hotărâre judecătorească, Senatul a actionat ultra vires, arogându-și competențe care aparțin puterii judecătorești” și a constatat „existența unui conflict juridic de natura constituțională între autoritatea judecătorească și autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, de natură a împiedica puterea judecătorească să își îndeplinească atribuțiile constituționale și legale cu care a fost investită”.

Astfel, lui Mircea Diaconu era decăzut din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani, respectiv cea de membru al Parlamentului European.

În acest context, ANI a informat BEC, care i-a respins candidatura.

Mircea Diaconu a contestat decizia BEC şi a obţinut câştig de cauză şi la Tribunalul Bucureşti, şi la Curtea de Apel, context în care a putut candida la alegerile pentru PE.

El a obţinut 379.582 de voturi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri