Afaceri canceroase cu viața pacienților. 16 oncologi, în vizorul DNA

Data publicării:
bolnav monitorizat

Șaisprezece oncologi sunt vizaţi de DNA. Între cei care ar fi uitat că au depus jurământul lui Hipocrate se numără chiar marii responsabili ai programelor de oncologie din ţară. Procurorii spun că toţi ar fi pus la cale un sistem pe cât de simplu, pe atât de eficient, în urma căruia distribuitorii de medicamente s-au îmbogăţit pe seama statului, iar medicii s-au distrat fără să le pese de suferinţa bolnavilor.

Schema escrocheriilor începe cu distribuitorii de medicamente, care au reuşit să pătrundă adânc în structura decizională a spitalelor şi să corupă de la medici oncologi până la membrii comisiilor de achiziţii. I-au cumpărat cu excursii şi cadouri de lux, iar în schimb le-au cerut să prescrie bolnavilor de cancer doar anumite medicamente, mult mai scumpe decât cele de pe piaţă şi nu întotdeauna cele mai potrivite pentru pacienţi.

Procurorii spun că distribuitorii au reuşit să corupă chiar şi reprezentanţi ai Programului Naţional de Sănătate.

Dosarele pacienţilor trataţi cu medicamentele vândute de ei erau aprobate imediat, iar apoi farmaciile din reţea erau, de asemenea, recompensate.

În final, banii erau decontaţi din bugetul Casei Naţionale de Sănătate.

Medicamentele noastre pleacă şi mai multe la exportul paralel, mai exact sunt vâdute pe pieţele occidentale având un preţ foarte mic şi rămân pe raft medicamentele mai scumpe, iar pacienţii noştri trebuie să plătească diferenţa de preţ între generic şi original”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

(VIDEO. Discuție cu Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer)

Una dintre ţintele anchetei este Institutul Oncologic „Ion Chiricuţă” din Cluj. Procurorii anticorupţie au ridicat din cabinetul unui medic documentele de achiziţie ale medicamentelor şi cele de diagnosticare eliberate în ultimii trei ani.

Concomitent au fost percheziţionate mai multe spitale, depozite de medicamente sau sedii ale unor companii farmaceutice, dar şi locuinţele medicilor vizaţi din Bucureşti şi şapte judeţe.

Şi Spitalul Judeţean Sibiu este în atenţia DNA. Medicii vizaţi de ancheta DNA sunt suspectaţi că pe lângă excursii au primit şi bani de la companiile producătoare de medicamente. Pentru realizarea unor studii clinice. O practică răspândită în România, numai că în cazul de faţă, procurorii susţin că studiile au la bază date false şi că ele au fost realizate doar pentru a masca ilegalităţile.

Practica aceasta se regăsește la nivel de România. Deci nu cred că eu am făcut altceva decât ceea ce se face în România”, spune dr. Valeria Văleanu, șefa secției de Oncologie.

Procurorii au identificat până acum facturi care demonstrează că mita era mascată în deplasări la congrese ori simpozioane medicale. În realitate nici vorbă de sesiuni de specializare.

Pentru un congres de reumatologie ce s-a ţinut la San Diego, doctorii au fost cazaţi la 500 de kilometri depărtare, în exclusivistul hotel Bellagio, din Las Vegas, unde o singură cameră ajunge şi la o mie de dolari pe noapte. Singurul eveniment ştiinţific la care au participat medicii a fost o vizită la Grand Canyon care costă între 150 şi 300 de dolari de persoană.

Nu este singurul exemplu.

Presupusul eveniment organizat la Ottawa 12-16.02.2013 a avut loc în realitate la Paris, în luna ianuarie 2013. Au participat aproximativ 30 de medici, fiind decontate de firma de medicamente cheltuieli de cazare, masă, transferuri, bilete de avion şi bilete de spectacol”, susțin anchetatorii.

Acolo unde va fi cazul să vobim de diagnostice sau de chestiuni care privesc viaţa sau sănătatea unor persoane, cu siguranţă acele persoane vor fi contactate şi se vor lua şi măsuri de prevenire, dacă e cazul”, a spus, marți, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Ancheta este abia la început, însă procurorii DNA cred că astfel de practici sunt răspândite în întreaga ţară şi pe toate palierele sistemului de sănătate.

Ghiduri europene pentru tratamente în cancer

Jurământul lui Hipocrate ar trebui să prevaleze întotdeauna în faţa sponsorizărilor oferite de companiile farmaceutice medicilor, crede jurnalistul Vlad Mixich. Invitat la Digi24, jurnalistul a atras atenţia că medicii specializaţi în oncologie ar trebui să urmeze ghidurile întocmite la nivelul Uniunii Europene atunci când prescriu medicamente pentru tratarea diferitelor tipuri de cancer.

 „Ce se intâmplă în acest caz, aici e nunanţa, un medic primeşte o astfel de sponsorizare de la o companie farma, dar dacă e medic onest, cum cred că sunt mulţi în România, prescrie cel mai bun tratament pentru pacientul său. Acuzaţia e că medicii respectivi nu au prescris tratamentul cei mai bun pacientului, ci tratamentul cel mai mai bun companiei farma. E dificil pentru un medic să prescrie un tratament greşit in cancer. Sunt ghiduri clinice la nivel UE care prevăd ce medicament este cel mai bine să prescrie”, a arătat Vlad Mixich.

(Urmăriți în materialul video de mai sus comentariile complete ale jurnalistului Vlad Mixich)

Fraude cu citostatice. Afaceri canceroase cu medicamente

În ultimii ani, procurorii au deschis mai multe dosare care descriau cum funcţionează această mafie a medicamentelor. Cel mai răsunător caz a fost cel din mai 2014. Era vorba atunci despre trei medici de la Institutul Fundeni şi de proprietarii unui lanţ de farmacii care ar fi vândut, mai scump şi în afara ţarii, medicamente luate pe banii statului român. Adică ai contribuabililor români.

Cinci medicii din cadrul Secţiilor Oncologie şi Hematologie de la Spitalul Judeţean Baia Mare erau acuzaţi, la începutul anului trecut, că inventau bolnavi de cancer. 14 persoane au dat atunci declaraţii la DNA.

Două luni mai târziu, o altă reţea cu medicamente oncologice contrafăcute a fost destructurată. De această dată, o firmă din Arad, patronată de un cetăţean italian, ar fi fost implicată, susţin reperezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului, care au făcut plângere la poliţie. Societatea din Arad întocmea documentele false pentru trei tipuri de medicamente împotriva cancerului.

Nu are nicio autorizație de distribuție, de comerț cu medicamente, nu este autorizată în niciun fel. Totuși, a fracturat anumite produse din această filieră”, precizat Marius Savu, președintele Agenției Naționale a Medicamentului.

În aceeaşi lună, anchetatorii anticorupţie ajungeau şi la Institutul Clinic Fundeni din Capitală. „La ora şase dimineaţa, Poliţia Capitalei şi în special Departamentul Antifraudă au venit în institutul nostru cu mandat de percheziție pentru trei cabinete medicale”, anunța managerul Institutului Fundeni, Carmen Orban.

Verificările au arătat că trei medici de la Secţia de Oncologie au emis peste o mie de reţete false şi au luat peste 8 milioane de lei din banii pentru medicamentele bolnavilor de cancer. Procurorii au aflat că pastilele erau decontate cu ajutorul unor farmacişti şi că în reţea ar fi fost implicaţi patronii Clincii Polisano din Sibiu, care deţineau şi lanţul de farmacii Reţeta. Proprietarul afacerii s-a sinucis la câteva zile după ce soţia lui a fost arestată în această cauză.

Scandaluri cu medicamente vitale pentru bolnavii de cancer nu au lipsit nici în acest an.

O reţea de farmacii vindea... apă în loc de citostatice. Descoperirea a fost făcută de poliţişti în 20 de depozite farmaceutice din Bucureşti, Ilfov, Buzău, Iaşi, Ialomiţa, Argeş şi Olt. Medicamentele fără efect erau aduse din Turcia şi vândute în peste 20 de oraşe din ţară.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri