Arest la domiciliu pentru patronii clubului Colectiv. Decizia nu este definitivă

Data publicării:
Colaj Paul Catalin Gancea Alin Anastasescu si Costin Mincu proprietari Colectiv agerpres 2 noembrie 2015-3

Se utilizează numai în aer liber! Utilizarea greşită poate să ducă la rănire sau la incendiu!”.

Asta scria pe eticheta în limba bulgară a artificiilor care au fost folosite în incinta clubului Colectiv, în timpul concertului Goodbye to Gravity. Chiar dacă, cel mai probabil, pirotehniştii n-au ştiut ce scrie în prospect, au decis să le monteze cum li s-a părut lor că ar fi bine.

„Opt elemente pirotehnice au fost montate în spațiul închis, pe stâlpii consolei tehnice de deasupra scenei, grupate 2 câte 2, pe 2 etaje așezate orizontal. Efect: vulcan (de scântei) timp de 15 secunde, la 3 metri”, potrivit referatului procurorilor.

Mai mult, procurorii susţin ca unul dintre patronii de la Colectiv s-ar fi opus ca jocul de artificii sa fie folosite în timpul spectacolului, dar pirotehiştii l-au asigurat că e vorba de aşa-numite scântei reci, care nu pot aprinde obiectele cu care intră în contact. Nu numai că nu a fost aşa dar, potrivit anchetatorilor, artificiile n-au funcţionat nici măcar aşa cum scria în prospect. De aici şi efectul devastator.

„La momentul de maximă dezvoltare a efectelor pirotehnice, acestea au depăşit parametrii de funcționare indicați de producător. Jerbele incandescente propulsate orizontal s-au intersectat, (...) realizându-se astfel impactul cu stâlpul de susținere pe care era atașat burete antifonant”, mai spun procurorii.

Informaţiile apar în referatul cu care procuroii au cerut prelungirea mandatelor de arest la domiciliu pentru cei doi administratori ai firmei pirotehnice ori pentru angajatul lor.

Şi cei trei patroni ai clubului Colectiv au fost duşi în faţa magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 4. După aproape o lună în spatele gratiilor, procurorii au cerut prelungirea mandatelor de arestare, dar judecătorii le-au dat arest la domiciliu, dar decizia nu este definitivă.

Cei trei sunt acuzaţi de uciderea din culpă şi vătămare corporală din culpă, după ce 60 de oameni au murit şi peste 150 au fost răniţi în incendiul din urmă cu aproape o lună. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri