CAZUL BOLINTINEANU. Inspecția Judiciară verifică dacă Victor Ponta a încălcat independența procurorilor

Data publicării:
ponta incruntat RESIZE-Mediafax Foto-Octav Ganea

Inspectorii judiciari încearcă să afle dacă declarațiile lui Victor Ponta pe care le-a făcut vineri a influențat bunul mers al anchetei. Aceste declarații par să-i fi determinat pe procurori să oprească audierea unor persoane. De asemenea, declarațiile i-au determinat pe anchetatori să schimbe strategia acestui dosar.

Vineri, procurorii aveau de gând să audieze peste 100 de perosane de la liceul Bolintineanu, cu toții aveau calitate de martor, iar declarațiile lor ar fi putut să fie decisive în această anchetă.

Acest caz a stârnit foarte multe controverse, e un caz grav de corupție care ridică semne de întrebare cu privire la sistemul de învățământ din România.

Se verifică exact dacă premierul Victor Ponta a influențat sau nu prin declarațiile sale indepedența justiției.

Victor Ponta: E ridicol să spui că am afectat justiţia, nu m-am dus la închisori şi tribunale

Premierul Victor Ponta consideră că este ridicol să se afirme că ar fi afectat independenţa justiţiei prin declaraţiile sale legate de ancheta privind bacalaureatul la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, arătând că el nu s-a dus să facă eventuale presiuni nici la închisori şi nici la tribunale.

În legătură cu cele două rapoarte trebuie știut că șefii Poliției Capitalei au primit un ordin de la Ministerul de Interne să întocmească un raport prin care să descrie pas cu pas ce au făcut oamenii legii în acea anchetă. Raportul este legat de ziua de luni, când s-au făcut perchezițiile corporale asupra unor persoane de la liceul Bolintineanu, când asupra acestora s-au găsit sume importante de bani. Apoi, vineri, ziua în care au ajuns autocarele la liceu, moment în care procurorii ar fi încercat să-i determine pe elevi să-i determine să urce în autocare.

S-a iscat o întreagă tevatură dacă mandatele de aducere au fost emise, dacă au fost puse sau în aplicare, dacă au fost emise de tribunal sau de procurori.

Surse din Poliția Capitalei spun că șefii din poliție i-ar fi sfătuit pe procurori să nu aplice această metodă, să nu meargă atât de departe și să nu încerce să-i ia pe elevi de la liceu cu autocarul, pentru că la poartă se aflau părinții și atunci ar ieși scandal. Procurorul de caz ar fi refuzat cu vehemență să facă acest lucru.

Toate acestea s-ar afla în raportul pe care Victor Ponta îl are încă de acum două zile, despre care Radu Stroe nu a dorit să vorbească. Vineri, acesta spunea că polițiștii n-au făcut decât să respecte procedura.

Comunicatul Parchetului semnalează câteva idei principale, printre care o comunicare deficitară între autorități.

În urmă cu două zile, Monica Macovei, Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Ionuţ Popescu, Cristian Preda şi Sever Voinescu au trimis, marţi, o scrisoare preşedintelui CSM în care cer sesizarea Inspecţiei Judiciare în legătură cu declaraţiile premierului.

Declarațiile lui Victor Ponta și Radu Stroe

„Am întrebat dacă există mandat de aducere semnat de procurori. Nu există, motiv pentru care poliţiştii nu trebuie să ia niciun elev cu forţa, să facă bine procurorul să îi citeze. Ce e asta, luăm copii cu autobuze?”, spunea Victor Ponta.

Iniţial, ministrul de interne Radu Stroe l-a contrazis pe premier.

„Au fost emise mandate de aducere, problema e dacă s-au pus sau nu în executare, dar mandate au fost”, afirma Radu Stroe, ministrul Afacerilor Interne.

Câteva ore mai târziu, ministrul îşi nuanţa declaraţiile. Radu Stroe anunţa că a dispus o anchetă la Inspectoratul General al Poliţiei în privinţa incidentului în care un părinte ar fi fost bruscat de poliţişti.

Filmul mitei la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”

Scandalul de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” a izbucnit pe 1 iulie, în ziua în care se desfăşura probă scrisă la limba şi literatura română. Procurorii şi poliţiştii au făcut mai multe percheziţii în şcoală, după ce au fost informaţi că profesorii supraveghetori ar fi cerut bani în schimbul subiectelor de la examen.

În timpul percheziţiilor, s-au găsit bani în săli, inclusiv asupra unor cadre didactice. Imediat, comisia de examinare a fost schimbată, iar conducerea liceului a fost demisă. Şapte elevi au fost eliminaţi din examen, după ce au fost prinşi cu fiţuici.

Directoarea liceului, Costica Vărzaru, arestată preventiv, a admis ca a aranjat la inspectorat să fie delegaţi anumiţi profesori în comisia de supraveghere. Anchetatorii au găsit asupra profesorilor 10.000 de lei, 16 fotocopii cu rezolvarea subiectelor la proba de limba română şi lista candidaţilor care au plătit pentru ele.

Citiți și:

Radu Stroe: Părintele unui elev de la Dimitrie Bolintineanu este cercetat pentru ultraj

Daniel Morar, despre declaraţiile lui Victor Ponta: Şi în Justiţie s-a ajuns la coabitare

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri