Unul dintre candidații României pentru CEDO a fost respins. Bianca Guțan va fi înlocuită de Tudor Panțîru

Data publicării:
sediu cedo 2

România schimbă lista candidaţilor pentru funcţia de judecător la CEDO. Decizia vine după ce, potrivit Ministerului Justiției, experţii Adunării Parlamentare europene au constatat că unul dintre cei trei propuşi iniţial nu îndeplineşte condiţiile legale.

La solicitarea Digi24, un reprezentant de la Strasbourg a declarat că nu s-a făcut deocamdată nicio evaluare sau recomandare către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, iar lista candidaților propuși de România este așteptată în septembrie.

Anunțul privind schimbarea candidatului Bianca Guțan a fost făcut de premierul Victor Ponta, într-o conferință de presă susținută la Suceava.

ACTUALIZARE ora 16.19 „Adunarea NU a primit o listă din partea guvernului român - nicio evaluare sau recomandare nu poate fi făcută de subcomitetul Adunării până când nu este clar ce candidaturi propune guvernul român”, a precizat Angus Macdonald (sublinierea îi aparține - n.r.), de la direcția de comunicare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Precizarea a fost făcută într-un nou e-mail trimis la solicitarea Digi24, care a vrut să știe dacă subcomitetul care face recomandarea către Adunarea Parlamentară a primit lista de candidaturi propuse de România.

Pe de altă parte, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a înființat recent un panel de experți cu rol consultativ în privința candidaților pentru CEDO. Rolul acestor experți este de a consilia statele-părți ale Convenției, înainte ca acestea din urmă să transmită listele de candidați către Adunare. Experții trebuie să spună dacă acești candidați întrunec criteriile stipulate în articolul 21, paragraful 1, al Convenției, se arată la punctul 11 al procedurii de alegere al judecătorilor la CEDO.

Foarte probabil, acest panel de experți este cel care a ridicat obiecții în privința candidaturii Biancăi Guțan.

--------------------------

ACTUALIZARE. La solicitarea Digi24, Angus Macdonald, de la direcția de comunicare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a precizat că Adunarea Parlamentară nu a primit încă lista celor trei candidați pentru postul de judecător la CEDO din partea României. Totuși, APCE a fost informată că lista va fi transmisă de guvernul român în luna septembrie, a declarat pentru Digi24 Angus Macdonald.

Conform regulamentelor, Comitetul pentru afaceri juridice și drepturile omului al APCE are un subcomitet, care trebuie să se asigure, înainte de a organiza interviurile, că cei propuși corespund criteriilor.

______________________

Bianca Guţan, profesor de drept la Sibiu, va fi înlocuită de Tudor Panţîru, fost judecător la CEDO între 1996 şi 2001 din partea Repulicii Moldova.

În prezent, Tudor Panţâru este membru al Curţii Constituţionale de la Chişinău. Pe lista prezentată de România mai rămân Iulia Motoc, judecător al Curţii Constituţionale, şi Florin Streteanu, fost deputat şi profesor de drept.  

Ministerul Justiţiei a informat, vineri, că a transmis Guvernului un memorandum cu propunerea de modificare a listei de candidaturi înaintată Consiliului Europei pentru desemnarea unui judecător la CEDO, în sensul înlocuirii Biancăi Guţan cu candidatul de rezervă, Tudor Panţîru.

„Decizia a fost luată în urma primirii de către partea română a avizului Grupului consultativ de experţi pentru evaluarea listei naţionale de propuneri pentru ocuparea funcţiei de judecător la CEDO cu privire la candidaţii propuşi de România. Astfel, Grupul consultativ a apreciat că doi candidaţi (Iulia Antonella Motoc şi Florin Streteanu) îndeplinesc condiţiile impuse de art. 21 alin. 1 din Convenţie, în timp ce un al treilea candidat (Bianca Andrada Guţan) nu îndeplineşte aceste condiţii" (s.n.), explică MJ, într-un comunicat citat vineri de agenția Mediafax.

Articolul 21 din Convenţia CEDO prevede, la alineatul 1, că „judecătorii trebuie să se bucure de cea mai înaltă consideraţie morală şi să întrunească condiţiile cerute pentru exercitarea unei înalte funcţiuni judiciare sau să fie jurişti având o competenţă recunoscută".

Surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, că motivul propunerii de înlocuire a Biancăi Guţan este legat de lipsa unei experienţe vaste în organizaţii internaţionale de apărarea drepturilor omului.

Cum a fost alcătuită lista candidaților pentru CEDO 

Ministerul Justiției a anunțat la 14 iunie care sunt propunerile României pentru postul de judecător la CEDO.

În 26 iunie, Comisiile juridice şi pentru drepturile omului reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat negativ candidatura Iuliei Motoc pentru funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Ceilalţi candidaţi, respectiv Bianca Guţan şi Florin Streteanu, ca şi canidatul de rezervă, Tudor Panţâru, au primit aviz pozitiv.

Judecătorul român la CEDO va fi ales de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, dintre cei trei candidaţi propuşi de Guvernul României.

La 16 decembrie 2013 încetează mandatul actualului judecător al României la CEDO, Corneliu Bîrsan.

Iulia Antoanella Motoc este judecător la Curtea Constituţională din 2010, ea fiind desemnată de Senat, la propunerea PDL şi a grupului independenţilor. Motoc a absolvit în 1989 Facultatea de Drept din Bucureşti, iar, pentru puţin timp, a activat ca procuror la Giurgiu, apoi timp de cinci ani a fost judecător la Judecătoria sectorului 2 Bucureşti. Este doctor în etică (Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Filosofie), doctor în drept internaţional public (Universitatea "Paul Cezanne" Aix-Marseille), fiind profesor la Universitatea din Bucureşti, din 2002.

Bianca Guţan este doctor în drept şi lucrează ca profesor la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu.

Florin Streteanu deţine, de asemenea, titlul de doctor în drept, iar în prezent este decan al Facultăţii de Drept din Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca.

Tudor Panţîru este judecător al Curţii Constituţionale din Republica Moldova şi fost deputat PSD în Parlamentul României. Acesta a mai fost judecător internaţional CEDO, între 1996 şi 2001, conform CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...