Caracatița relațiilor. DNA: Adrian Duicu se folosea de numele unor miniștri și șefi de instituții pentru a-și promova apropiații

Data publicării:
adrian duicu captura

Adrian Duicu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Mehedinţi, avea acces nelimitat la premierul Victor Ponta şi putea oricând să ceară favoruri consilierilor de la Palatul Victoria, spun procurorii DNA în rechizitoriul cu care l-au trimis în judecată.

Conform anchetatorilor, pe 8 iulie 2013, după şedinţa conducerii PSD, Adrian Duicu s-a întânit cu Victor Ponta la un resturant din Capitală. La finalul discuţiilor, l-a sunat pe Ionel Georgescu, un aproiat al său, şi l-a anunţat că i-a rezervat un post într-o instituţie publică.

Adrian Duicu: Vezi că problema ta s-a rezolvat acolo, ce-ai zis tu, ce vrei tu, la Direcţia Antifraudă.

Ionel Georgescu: Hai că vin la tine şi-mi spui.

Adrian Duicu: E rezolvată! Sunt cu premieru', aici, la masă.

Ionel Georgescu: Am înţeles. Vin în zonă după tine?

Adrian Duicu: Vino aici! De aici vii şi mă iei! Da.

Sursa: rechizitoriu DNA

Procurorii anticorupţie îl acuză pe Adrian Duicu că a făcut trafic de infuenţă chiar din biroul premierului pe care în numea în interceptări „şefu' al mare" sau „omu'". Imediat după apariţia primelor informaţii despre dosarul lui Adrian Duicu, Victor Ponta a decis să-şi amenajeze un birou la Ministerul Apărării Naţionale.

„Pot sa am biroul în orice instituţie publică aparţinând Guvernului, nu cred că e ceva interzis în acest sens. Vreau ca toată activitatea mea, în special pentru instituţiile statului, să fie extrem, extrem de transparentă ca atunci când apare in presă că cineva a fost la mine să pot în 10 minute să demonstrez”, spunea Victor Ponta în 15 aprilie.

Numele unui alt demnitar apare în dosarul lui Adrian Duicu. Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a fost interceptat de procurori.

Adrian Duicu: Şi eu mă duc la partid, ajung la partid că am şedinţă aicea. Auzi? Ce te rog... Sper că nu te bagi în treaba cu Titu, cu Neţoiu! Că mă tot bâzâie că nu ştiu ce vorbeşte cu tine pe-aicea. (...)

Valeriu Zgonea : Lasă-mă, mă, în pace! Am vorbit ceva cu tine! Ai înnebunit la cap?! Mă bag eu în ciorba ta?! M-am băgat eu vreodată?

Sursa: rechizitoriu DNA

Anchetatoriii spun că discuţia a avut loc în contextul în care Adrian Duicu făcea demersuri pentru schimbarea din funcţie a lui Titu Neţoiu, şef al biroului Vamal din Mehedinţi. Relaţiile şefului CJ Mehedinţi ajungeau la ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc. Astfel ar fi reuşit să obţină nominalizarea Elisabetei Ponea pentru funcţia de procuror-şef al uneia din direcţiile DNA.

„În cadrul procedurii de selecție a participat şi doamna Ponea. Nu a fost selectată în cadrul acestui proces. Au fost trimise președintelui României alte propuneri.

Şeful Poliţiei Romane, Petre Tobă, a fost chemat la Guvern pentru a discuta cu Adrian Duicu despre promovarea lui Constantin Ponea, şeful Poliţiei Judeţene Mehedinţi, într-o funcţie la Bucureşti, spun anchetatorii. În acelaşi dosar, procurorii susţin că Adrian Duicu i-a dat mită jurnalistului Andrei Bădin pentru a opri o campanie de presă împotriva ministrului Muncii, Rovana Plumb. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri