Cum explică parlamentarul Cristian Rizea 300.000 de euro

Data publicării:
rizea crop

ACTUALIZARE. Cererea procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru încuviințarea reținerii și a arestării preventive a deputatului Cristian Rizea, a ajuns la Camera Deputaților. Biroul Permanent urmează să se reunească joi dimineață pentru a stabili calendarul analizei documentelor, potrivit Agerpres.


„Motivaţia împrumutătorului şi acordarea acestui împrumut s-a efectuat în virtutea unei aşa-zise relaţii de prietenie. Şi anume, persoana cercetată şi cel ce a acordat împrumutul frecventau acelaşi medic dentist. Se întâlniseră pentru prima dată cu 3 săptămâni înainte, în sala de aşteptare a cabinetului stomatologic", se arată în dosarul Curții de Apel Constanţa.

„Împrumutul” ar fi fost dat în aceeaşi perioadă în care procurorii DNA spun că deputatul ar fi încasat mita. Coincid şi cele două tranşe. Diferă doar numele persoanelor care au dat presupusa mită şi presupusul împrumut. Procurorii anticorupţie l-au arestat pe cetăţeanul american Lucian Colţea pentru cumpărare de influenţă şi spălare de bani.

Parlamentarul neagă că ar fi făcut trafic de influență.

Discuție reporter-Cristian Rizea:

Cristian Rizea: E o problemă mai veche, care s-a rezolvat în urmă cu șase ani din punct de vedere civil, iar acum o să o rezolv şi din punct de vedere penal.

Reporter: Pentru cine aţi făcut trafic de influenţă?

Cristian Rizea: Nu am făcut.

Reporter: Aţi primit 300.000 de euro?

Cristian Rizea: Nu am primit. Nu există aşa ceva.

Reporter: De unde v-au luat dimineaţă?

Cristian Rizea: Nu m-au luat.

Suma de 300.000 de euro pare să îl urmărească pe deputatul social-democrat. Procurorii anticorupţie spun că parlamentarul a cerut banii unui om de afaceri cu cetăţenie americană pentru a urgenta retrocedarea unui teren situat într-o zonă rezidențială a Capitalei. De asemenea, deputatul ar fi promis că va interveni și pe lângă Primăria Chiajna pentru a obţine titlul de proprietate pe un alt teren.

Mita ar fi fost plătită în două tranşe, una de 200.000 de euro și cealaltă de 100.000. Pentru a ascunde provenienţa banilor, procurorii spun că cei doi au încheiat contracte de împrumut fictive.

Suma de 300.000 de euro apare şi în ancheta făcută de inspectorii de integritate. Aceştia au descoperit neconcordanţe între veniturile familiei Rizea şi traiul pe picior mare al deputatului.

În declaraţiile de avere ale deputatului apar, la categoria venituri, salariul de parlamentar şi indemnizaţia de creştere a copilului pe care o încasează soţia sa. Cei doi nu au locuinţe. Deţin în schimb un loc de parcare, plus cadouri de botez în valoare de peste 90.000 de euro: bijuterii, icoane şi tablouri. 

Cu un salariu de 4900 de lei pe lună, plus 950 de lei încasaţi lunar de soţia sa, parlamentarul a reuşit să îşi cumpere un autoturism de lux Ferrari.

Cristian Rizea nu are explicaţii convingătoare nici pentru sutele de mii de euro pe care anchetatorii cred că le-ar fi primit de fapt, drept mită.

Citiți și: 
DNA cere aviz pentru arestarea deputatului PSD Cristian Rizea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri