DAN VOICULESCU, prima noapte în penitenciar. Filmul unei zile „istorice”

Data publicării:
masina cu voiculescu la rahova

La capătul unui proces care ţinut aproape șase ani şi în care presa a numărat nu mai puţin de 47 de amânări, judecătorii au dispus şi recuperarea integrală a prejudiciului din acest caz: 60 de milioane de euro. Ceea ce înseamnă, între altele, că vor fi confiscate mai multe imobile şi terenuri, printre care şi sediul grupului de firme GRIVCO, precum şi clădirile în care funcţionează posturile Antena 1 şi Antena 3. Acestea din urmă se vor dovedi totuşi destul de greu de preluat de statul român. Potrivit unor informaţii apărute chiar vineri, respectivele clădiri au fost vândute în urmă cu puţin timp de către grupul GRIVCO către către o altă firmă a familiei Voiculescu: INTACT.

Fostul senator şi-a petrecut ultimele ore de libertate în preajma Curţii de Apel Bucureşti, cea care a emis astăzi verdictul final. Iată filmul unei zile catalogate de mulţi comentatori drept „istorică":

ORA 09.40

Dan Voiculescu a ieşit astăzi din casă cu puţin timp înainte de ora 10. S-a dus la poliţia judeţeană Ilfov, cum era obligat de procuror, în dosarul în care este cercetat pentru şantaj. Nu a făcut nicio declaraţie.

ORA 10.20

Abia la poliţie a vorbit cu reporterii. Le-a povestit acestora care a fost programul lui în ultimele 24 de ore, ce a mâncat şi a spus că următoarele ore le va dedica familiei. A încercat să dea senzaţia că nu este stresat.

Mă duc acasă, fac o baie și aștept să vină cine vine. Nu, nu mă aștept (la o condamnare), dar în viață e bine să pui răul înainte, e o chestie psihică”.

A fost ultima declaraţie înainte ca Dan Voiculescu să primească sentinţa.

ORA 10.50

După aproape 30 de minute de confesiuni, Dan Voiculescu s-a dus la un cabinet medical. A stat câteva zeci de minute şi a plecat apoi grăbit spre biroul lui.

ORA 11.50

Dan Voiculescu ajunge la sediul GRIVCO, nu a vrut să facă declaraţii şi a intrat prin spate. A aşteptat verdictul împreună cu fiica sa, cu cei doi apărători, dar şI cu câţiva oameni angajaţi ai televiziunii pe care a fondat-o.

ORA 14.40

Judecătorii anunţă sentinţele. Magistraţii nu au fost de acord cu strategia avocaţilor lui Dan Voiculescu, care au cerut schimbarea acuzaţiilor cu o faptă prescirsă de anul trecut.

40 de minute, de atât a fost nevoie ca magistraţii de la Curtea de Apel să citească minuta deciziei prin care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare şi prin care a rămas fără o parte importantă din avere.

ORA 14.50

Imediat ce a aflat sentinţa, Dan Voiculescu a plecat de la birou.

Două echipe Digi24 au pornit în urmărirea maşinii în care se bănuia că se află Dan Voiculescu. Misiunea jurnalişilor Digi 24 nu a fost uşoară pentru că în permanenţă maşina noastră a fost şicanată de alte maşini care aparţin fondatorului trustului Intact.

ORA 15.25

Dan Voiculescu s-a pus la dispoziţia poliţiştilor din Ilfov. A intrat în sediu pe uşa pe care doar agenţii o folosesc.

La interval de cinci ore, după ce a aflat verdictul în cazul său, Dan Voiculescu a venit pe o stradă lăturalnică şi a intrat în sediul poliţiei ilfovene pe o uşă pe unde nu este lăsat absolut nimeni.

ORA 18.15

La sediul IPJ Ilfov a ajuns şi mandatul de executare emis de instanţă. Poliţiştii au pus mandatul in aplicare de indată şi l-au încătuşat pe omul de afaceri, condamnat pentru spălare de bani.

ORA 19.34

O oră mai târziu, echipajul de poliţie care-l avea in custodie pe Dan Voiculescu a ajuns la Penitenciarul Rahova. Acolo, controversatul politician va petrece următoarele trei săptămâni, în carantină, potrivit legii.

PREGĂTIT. „Până la 34 de ani am avut toaleta în curte”

DAN VOICULESCU şi-a făcut demult planurile privind modul în care îşi va petrece următorii ani, după gratii. Sau, cel puţin, este ceea ce le-a spus dimineaţă jurnalistilor. El se arăta convins şi că va suporta fără probleme viața din penitenciar.

Practic, se schimbă modul de viaţă, se schimbă condițiile de viaţă. Eu am, ca să zic aşa, un mare, mare noroc legat de circumstanţele astea: până la 34 de ani am stat cu soţia şi cu doi copii într-o cameră de 24 de metri, aveam o sufragerie de 8 metri şi ce e mai interesant, toaleta era în curte, iarna nici nu vă povestesc cum era să te duci prin zăpadă în curte! Când ai trăit până la 34 de ani în aceste condiţii, eu nu pot să cred că condiţiile de la penitenciar sunt mai rele”, a mărturisit Dan Voiculescu, vineri dimineață, reporterilor care îl așteptau la IPJ Ilfov.

Am înţeles că toaleta e înăuntru, suntem doi-trei camarazi, nu suntem un regiment. (Reporter: Dar nu sunt soția și copilul – n.r.) Asta e adevărat, dar condiţiile în sine nu sunt de natură să mă sperie”, a adăugat omul de afaceri.

„Probabil că voi fi mai însingurat, oricum eram, eu eram oricum însingurat, nu eram comunicativ, nu aveam grupuri, prietenii, nu eram monden, probabil o să fiu şi mai puţin monden după însingurarea asta”, a mărturisit Dan Voiculescu.

El a mai spus că după gratii va scrie cărți, pentru că e cel mai bun lucru de făcut în penitenciar. „Ai liniște, orele de masă cred că sunt fixe, de somn la fel”, a arătat fondatorul PC.

Dan Voiculescu rămâne și fără avere

Statul va intra în posesia mai multor imobile şi terenuri care până astăzi au aparţinut celor 12 condamnaţi din dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare. Instanţa a dispus confiscarea lor, Direcţia Naţională Anticorupţie se va ocupa de procedură, iar ANAF le va valorifica.

Sentinţa Curţii de Apel Bucureşti îl lasă pe Dan Voiculescu fără o mare parte din avere. Magistraţii au dispus confiscarea sediului grupului de firme GRIVCO, dar şi terenurile care au aparţinut Institutului de Cercetări Alimentare. Toate vor trece în proprietatea statului. Adică cele 3,6 hectare de teren pe care fondatorul Partidului Conservator le-a cumpărat la un preţ de 75 de ori mai mic decât cel real. Acum, tot ce există construit pe acest teren va intra în proprietatea statului. Şi asta nu e tot. Instanţa a pus sechestru şi a confiscat terenul și clădirea unde se află sediile Antena 1 și Antena 3.

Această măsură a fost impusă întrucât clădirile, spun judecătorii, au fost cumpărare de Dan Voiculescu cu bani negri, proveniţi din infracţiuni pentru care acum a fost condamnat.

Pe lângă confiscarea sediului GRIVCO şi a sediului televiziunilor, instanţa a dispus şi confiscarea a cinci milioane de lei de la fiicele omului de afaceri, Camelia şi Corina Voiculescu. Suma reprezintă contravaloarea donaţiilor în acţiuni ale ICA făcute de Dan Voiculescu. Tot de la fiicele fostului senator, instanţa a dispus confiscarea banilor pe care acestea i-au încasat de la Romtelecom atunci când ocupau funcţii la GRIVCO.

Dan Voiculescu a rămas şi fără imobilul situat într-una dintre cele mai bune zone ale Capitalei. Pe strada Kiseleff avea o locuinţă evaluată la 250 de mii de euro.

Magistraţii au dispus şi confiscarea a peste 3,5 milioane de dolari, bani pe care Dan Voiculescu i-ar fi încasat sub formă de chirie de la Romtelecom, atunci când compania de telefonie a fost găzduită în una dintre clădirile ICA.

De asemenea, 20 mii de lei şi peste un milion de dolari, bani găsiţi în conturile acestuia, vor fi confiscaţi.

Chiria pe care a primit-o a primit-o holdingul controlat de familia Voiculescu de la Romtelecom a fost folosită pentru a plăti ratele unui credit de 40 de milioane de euro, luat de GRIVCO şi Antena 1 pe baza unor bunuri puse gaj de unicul acţionar al ICA. Timp de șapte ani, GRIVCO a închiriat o clădire de birouri ridicată chiar pe un teren de la ICA firmei Romtelecom şi a încasat 1,8 milioane de dolari pe an. După ce GRIVCO şi Antena 1 au obţinut împrumutul de 40 de milioane de euro, contractul de închiriere cu Romtelecom a fost pus la dispoziţia băncii. Astfel, creditul obţinut de GRIVCO şi Antena 1 a fost achitat şi cu banii din chiria de la Romtelecom.

Instanţa a decis azi ca membrii familiei Voiculescu să restituie statului toţi banii încasaţi de aceştia din contractul cu Romtelecom. Pentru perioada 30.06.2003 - 06.06.2006, cât a fost acţionar la GRIVCO, Dan Voiculescu trebuie să dea statului 4,2 milioane de dolari. În iunie 2006, Voiculescu a donat acţiunile sale, în procente egale, celor două fiice. Astfel, Camelia Rodica şi Corina Mirela Voiculescu vor trebui să restituie statului peste 8 milioane de dolari.

Confiscări dispuse în cazul altor condamnați

În cazul lui Gheorghe Mencinicopschi, instanţa a dispus şi confiscarea unui imobil deţinut de acesta în Otopeni, a cărui valoare a fost estimată la 456.000 euro, dar şi a mai multor terenuri din Bucureşti.

Curtea a dispus, de asemenea, să îi fie confiscate și fostului ministru Sorin Pantiș trei apartamente pe care le deţine în Bucureşti, dar şi acţiunile pe care le are la două firme.

Jean Cătălin Sandu, fostul şef al Direcţiei Juridice de la Agentia Domeniilor Statului, va avea confiscat un apartament în valoare de 210.000 de euro.

În cazul lui Vlad Nicolae Săvulescu, fostul şef al Direcţiei de Privatizare a ADS, instanța a dispus confiscarea unui imobil în valoare de un milion de euro şi a unui apartament de 95.000 de euro.

Gheorghe Sin va rămâne fără un imobil în valoare de 110.000 situat în Pipera. Şi în cazul inculpatei Ene Vica, instanţa a decis confiscarea unui apartament situat în Bucureşti, a cărui valoare a fost estimată de instanţă de 88.000 de euro.

Şi pentru că prejudiciul în acest dosar este foarte mare, iar valoarea bunurilor confiscate nu îl acoperă, judecătorii au dispus autorităţilor să facă cercetări pentru a identifica alte proprietăţi sau bani, în ţară sau în străinătate, ce aparţin celor 12 condamnaţi.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri