DNA anchetează toate contractele de la autostrada Sibiu - Orăștie

Data publicării:
SIBIU ORASTIE 2 agerpres

Un document intrat în posesia Digi24 arată că DNA anchetează nu numai porţiunea din lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie, care a fost închisă după ce a luat-o la vale. Toate tronsoanele sunt verificate de procurori. Ei verifică procedurile de achiziţie organizate de CNADNR şi felul în care s-au derulat contractele.

Pentru fiecare lot a existat un câştigător: Strabag pentru primul, asocierea dintre SC Straco Grup SRL - Studio Corona SRL şi Civil Engineering pentru al doilea, italienii de la Impregilio pentru cel de-al treilea lot, iar al patrulea a fost adjudecat de asocierea Euroconstruct Trading 98 şi Astalrom.

Pentru toate acestea, DNA a început urmărirea penală. Acuzaţiile sunt şi pentru constructori, şi pentru CNADNR. Vorbim despre abuz în serviciu, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă.

Lucrările la autostrada Sibiu-Orăştie au început în 2011, iar totul ar fi trebuit să fie gata acum doi ani şi jumătate. După negocieri, s-a stabilit un nou termen de predare a autostrăzii, 31 decembrie 2015. Dar nici acesta nu va fi respectat.

Pentru construirea acestei autostrăzi, Uniunea Europeană a alocat României 510 milioane de euro, fonduri nerambursabile. Bani pe care România ar putea fi obligată să îi dea înapoi pentru că autostrada nu a fost gata la timp.

Acum două luni, şeful demis al CNADNR declara că a trimis la Bruxelles o cerere pentru obţinerea unei noi prelungiri a termenului de predare a autostrăzii Sibiu-Orăştie.

Narcis Neaga: Scenariul cel mai bun este să-l trecem pe 2014 - 2020, cel mai pesimist este să terminăm lucrările până la sfârşitul lui 2016. (...)

Reporter: Vi s-a aprobat ceva?

Narcis Neaga - Sunt trimise la Bruxelles.

La Bruxelles, surpriză: n-a ajuns nicio astfel de cerere de la Bucureşti. O spune azi, în exclusivitate pentru Digi24, un purtător de cuvând al Comisiei Europene.

„Până astăzi, 8 decembrie, Comisia Europeană nu a primit din partea autorităţilor române nicio solicitare pentru fazarea acestui proiect major”, a declarat Jakub Adamowicz, purtător de cuvânt al DG Regio.

În cazul în care CNADNR ar fi trimis către reprezentanţii europeni o solicitare pentru obţinerea unui nou termen de finalizare a autostrăzii Sibiu-Orăştie, ar fi putut primi ca termen 31 martie 2017. Purtătorul de cuvânt al DG Regio subliniază că România mai poate face această solicitare până la sfârşitul anului.

Citiți și Șeful CNADNR a fost înlocuit cu șeful Metrorex

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri