Toni Greblă va fi cercetat în libertate

Data publicării:
Toni Grebla la DNA-Mediafax Foto-Octav Ganea-2

ACTUALIZARE 19:00 Fostul judecător al Curţii Constituţionale, Toni Greblă, va fi cercetat în libertate, nu în arest la domiciliu, aşa cum ceruseră procurorii anticorupţie, a stabilit, joi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), decizia în cazul său fiind IREVOCABILĂ.

Instanţa supremă a hotărât să respingă contestaţia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie împotriva deciziei prin care s-a dispus ca fostul judecător constituţional să fie cercetat în libertate.  


ACTUALIZARE 14:45  Toni Greblă se declară încrezător că Înalta Curte va da o decizie în favoarea sa și va respinge recursul DNA, arătând că nu a fost adusă nicio probă nouă la dosar. „Sigur că poziția mea este că nu am comis niciuna din faptele care mi se impută. N-aș vrea să le reiau, ele sunt încă în anchetă și n-aș vrea să mi se spună că aduc în derizoriu niște lucruri sau că încerc să transmit mesaje”, a spus Toni Greblă.

El a subliniat că tratează această anchetă cu toată seriozitatea, deși unele lucruri pot cădea în derizoriu, cum ar fi sugestia făcută la un moment dat de a scrie o carte despre cele 50 de capre despre care este vorba într-un denunț.

„Unde sunt caprele? Există aceste capre?”, l-au întrebat jurnaliștii. „Caprele există acolo unde au fost”, a răspuns fostul senator PSD. „Se zice că aș fi încercat să înstrăinez aceste capre pentru a obține un avans de 5.000 de euro, pentru că aș fi avut nevoie de împrumut. Nu am avut nevoie de împrumut. Un avocat, pe care nu îl cunosc, de prin Ploiești, s-ar fi oferit să facă un proiect de contract fie de împrumut, fie de vânzare-cumpărare, n-am înțeles prea bine despre ce ar fi vorba, pentru că eu nu auzisem în viața mea de acel avocat, și l-aș fi rugat pe el, prin intermediari. Nu aveam nevoie de el pentru a face acest proiect, l-aș fi făcut eu însumi și nu aș fi apelat la nu știu cine din municipiul Ploiești”, a declarat Toni Greblă.

Eu știu ce activitate am desfășurat de 25 de ani în spațiul public, a răspuns el, întrebat dacă este încrezător. „Îmi reproșez că aș fi vrut să fac mai multe și totuși nu am putut”, a adăugat fostul senator. Ceva mai devreme Toni Greblă declarase că în prezent nu mai are nicio funcție și nici nu-și mai dorește să ocupe vreuna.


Judecătorii instanţei supreme au decis, săptămâna trecută, să respingă propunerea procurorilor anticorupţie de arestare la domiciliu a lui Toni Greblă.

El este acuzat de anchetatori de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Decizia de miercurea trecută a fost, însă, contestată, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Procurorii DNA îl acuză pe Greblă că, după efectuarea percheziţiilor domiciliare la ferma sa, fostul judecător al CCR şi-a continuat activitatea infracţională şi a făcut demersuri de valorificare a foloaselor necuvenite obţinute din infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare, în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri