Parchetul General a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui O. Silaghi Ar fi cerut 200.000 euro mită de la N. Iordache

Data publicării:
ovidiu silaghi 5463588-Mediafax Foto-Octav Ganea-4

Actualizare 19.11. „În conformitate cu dispoziţiile art. 109 alin. 2 din Constituţia României şi art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 republicată, privind responsabilitatea ministerială, precum şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/2008, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Silaghi Ovidiu Ioan, deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată”, arată Parchetul General.

„Faptele reținute în sarcina acestuia au fost săvârşite în perioada în care avea calitatea de ministru al transporturilor și formează obiectul unui dosar al Direcției Naționale Anticorupție”, a comunicat PÎCCJ.

Potrivit DNA, „există indicii și date temeinice potrivit cărora, în cursul anului 2012, Silaghi Ovidiu Ioan, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Iordache Nelu, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de Iordache Nelu, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa, în schimbul asigurării derulării contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA (structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor) şi pentru ca plățile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil”.

„Totodată, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcții de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte”, se arată în comunicatul DNA.

Din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală, susține procurorul-șef al DNA.

Eugen Nicolicea, membru al Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, a detaliat, în direct la Digi24, care sunt etapele procedurii de avizare a începerii urmăririi penale în cazul actualului deputat Ovidiu Silaghi.

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor va discuta la începutul săptămânii viitoare solicitarea privind începerea urmăririi penale a lui Ovidiu Silaghi, a declarat pentru Mediafax deputatul PSD Florin Iordache.

"Înţeleg că această cerere a fost transmisă, astăzi, Camerei Deputaţilor. Biroul permanent al Camerei Deputaţilor este cel care repartizează Comisiei juridice solicitarea Procurorului general. Comisia juridică a Camerei este convocată, oricum, să lucreze în ultima săptămână a lunii august şi cred că solicitarea va fi discutată săptămâna viitoare în comisie, la şedinţă urmând să fie invitat şi deputatul Ovidiu Silaghi", a precizat Florin Iordache, membru al Comisiei juridice a Camerei.

Potrivit lui Iordache, după ce solicitarea Procurorului General va fi discutată în Comisia juridică, raportul comisiei va fi trimis Biroului Permanent al Camerei care urmează să convoace plenul acestui for legislativ pentru a se pronunţa.

"Sunt două variante: ori se convoacă plenul Camerei în sesiune extraordinară, pentru a se pronunţa, ori raportul Comisiei va fi discutat pe 1 septembrie, când începe noua sesiune parlamentară", a adăugat Iordache.

Cazul Nelu Iordache

La începutul lunii decembrie, Tribunalul București a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a omului de afaceri Nelu Iordache, administrator al companiei Romstrade, fiind admisă, astfel, cererea procurorilor anticorupție. Decizia a fost luată după opt ore de dezbateri.

Tot în luna decembrie, Romstrade, firma omului de afaceri Nelu Iordache, a intrat în insolvență. Tribunalul Giurgiu a admis cererea unei firme de construcții din Iași și a numit deja un administrator judiciar. Cererea companiei ieșene nu este însă singura adresată justiției pentru declararea falimentului Romstrade.

În urmă cu șapte luni, Tribunalul București a făcut publice motivele pentru menținerea arestării preventive a omului de afaceri Nelu Iordache.

Tribunalul București a decis ca omul de afaceri Nelu Iordache să mai rămână alte 29 de zile în arest pentru că martorii audiati, dar și ceilalți învinuiți au declarat că el este vinovat.

Mai mult, procurorii nu ar fi cerut prelungirea măsurii dacă acesta nu ar fi avut o atitudine agresivă, reiese din motivarea magistraților privind menținerea măsurii arestării preventive.

Cazul Nelu Iordache este unul dintre cele mai răsunătoare ale anului trecut

Nelu Iordache ajunsese în arest pentru că și-ar fi cumpărat un avion cu cele șase milioane de euro, fondurile europene, bani care erau destinaţi construcţiei autostrăzii Nădlac – Arad.

Decizia privind numirea la Transporturi, în aşteptare

Ovidiu Silaghi a fost propus de PNL pentru a ministru al Transporturilor, după de Relu Fenechiu a fost revocat din funcție.

Președintele Traian Băsescu a declarat că va anunța o decizie cu privire la numirea viitorului ministru al Transporturilor în data de 23 august, cu două zile înainte de finalul mandatului interimar al premierului Victor Ponta la conducerea acestei instituții.

În 14 august, premierul Victor Ponta a declarat că a discutat cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, ca, dacă preşedintele Băsescu va respinge nominalizarea lui Ovidiu Silaghi ca ministru al Transporturilor, să fie înaintată imediat o altă propunere.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, pe 19 iulie, răspunzând unei întrebări, că mai reflectează în privinţa numirii lui Ovidiu Silaghi la conducerere Ministerului Transporturilor, el precizând că doreşte să aibă o discuţie şi cu liderul PNL Crin Antonescu şi să vadă dacă acesta menţine nominalizarea.

Întrebat despre numirea lui Ovidiu Silaghi în funcţia de ministru al Transporturilor, preşedintele Băsescu a răspuns: „Să vedem, mai reflectez, nu vă ascund că aş vrea foarte mult să discut şi cu Crin Antonescu. Înţeleg că se întoarce în acest week-end şi aş vrea să găsim o formulă care să fie bună. Voi vedea dacă şi dânsul menţine propunerea, dar aş vrea să discut şi cu Crin Antonescu”.

Deputatul Ovidiu Silaghi fusese nominalizat, prin vot, de BPN al PNL pentru postul de ministru al Transporturilor. Acest portofoliul le revine liberalilor, conform protocolului din USL.

În 12 iulie, Relu Fenechiu, ministru al Transporturilor, a fost condamnat de instanţa supremă la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. În aceeaşi zi, Relu Fenechiu a fost revocat din funcţia de ministru al Transporturilor.

Relu Fenechiu este acuzat că, în perioada 2002 - 2005, a cumpărat prin firmele lui transformatoare vechi pe care le-a vândut apoi statului drept noi şi ar fi câştigat astfel două milioane şi jumătate de euro.

Mădălina Prundea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...